Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Expertens besked om den söndersparkade kyrkoorgeln

– Ingenting är omöjligt. Inte ens det här...
Karlskrona • Publicerad 27 december 2017
– Många gånger ser det dessbättre värre ut än det är, lugnar orgelbyggaren Mats Jonsson kantorn Staffan Sundås.
– Många gånger ser det dessbättre värre ut än det är, lugnar orgelbyggaren Mats Jonsson kantorn Staffan Sundås.Foto: Maths Olsson

Säger orgelbyggaren Mats Jonsson från Farstorp utanför Vetlanda – och synar en av de nästan helt hopknycklade piporna i Trefaldighetskyrkans mäktiga orgel från 1827.

I förra veckan delvis söndersparkad.

Annons

– Det kan ta tid, men absolut ska de kunna gå att få tillbaka i gammal form och funktion. Och klang, nickar han.

– Ibland ser det värre ut än det är.

Experten har efter en första inspektion av orgeln sagt sitt. Och han är alltså optimistisk.

– Det värsta kan bli skadorna efter den brandsläckare som tömdes över manualerna. Om skummet, och kemikalierna i det, letat sig ned i de små håligheter som finns kring metallstiften här, under tangenterna, fortsätter han, och pekar, och lyser med sin lilla ficklampa in under spelbordet.

– Fuktskador är aldrig bra...

– Skummet tycks i varje fall inte runnit in i verket, utan mer ut i manualerna, och ned, sammanfattar Mats Jonsson och Leifh Stenholm efter en första, okulär besiktning.
– Skummet tycks i varje fall inte runnit in i verket, utan mer ut i manualerna, och ned, sammanfattar Mats Jonsson och Leifh Stenholm efter en första, okulär besiktning.Foto: Maths Olsson

Tillsammans med kantorn Staffan Sundås och stiftsantikvarien Leifh Stenholm förlorar han sig sedan i beundran över de gamla orgelbyggarnas ingenjörskonst, och samtidiga hantverksskicklighet.

Den som gör det nästan omöjligt att byta ut flerhundraåriga originaldelar mot dito reserv.

Och det är det orgelbyggaren Mats Jonsson nu också hoppas kunna slippa.

De skadade piporna och vissa delar av orgeln plockade han med sig till sin verkstad utanför Vetlanda i dag. När han kan återvända med dem, och få den snart tvåhundraåriga orgeln i full funktion igen, vågar han ännu inte sia om.

Han håller samtidigt på att bygga upp den nygamla orgeln i den intilliggande Fredrikskyrkan.

Annons

Kantor Staffan Sundås kunde spela på delar (”30 procent”) av den illa åtgångna Strandorgeln i Trefaldighetskyrkan under julhelgens arrangemang. På den manual, de pipor och de registerandrag som fungerade. Även han var mest rädd fört vad skummet i brandsläckaren skulle göra med bland annat limmet i verkets alla trädetaljer.

Nu delar han Mats Jonssons optimism.

Även om piporna är byggda av tenn och bly har det krävts en hel del kraft att knyckla till dem så pass, konstaterar orgelbyggaren Mats Jonsson.
Även om piporna är byggda av tenn och bly har det krävts en hel del kraft att knyckla till dem så pass, konstaterar orgelbyggaren Mats Jonsson.Foto: Maths Olsson

Orgeln, en gång i tiden skänkt av en tobaksfabrikör i stan, är numera ett försäkringsärende, liksom den övriga skadegörelsen i kyrkan. En kristallkrona från 1600-talet har skadats, liksom en ljuslampett och trädetaljer nere i kyrkan. Och så ett större, förgyllt ornament på orgelläktarens fasad, som vräktes ned över bänkarna nedanför.

Som bekant sitter en 26-årig man anhållen för skadegörelsen, som polisen åtminstone inledningsvis bedömt som grov.

Björn MogreenSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons