Nyheter

Falska poliser lurar av gamla stora summor

Blekinge Artikeln publicerades

Enligt polisen ökar bedrägerierna mot äldre.

Det senaste metoden som myndigheten märkt av i södra Sverige är att falska poliser ringer hem till gamla människor och ljuga om att anhöriga blivit skjutna.

– Bedrägerier mot åldringar pågår konstant och är verkligen accelererande för närvarande, säger Robert Loeffel, presstalesperson för Polisen region syd, till Smålandsposten.

Bedragarna hittar hela tiden nya sätt att lura sina offer.

– Nu senast har de varit så fula att de ringer och säger att en dotter eller en annan nära anhörig blivit skjuten. Och det gör man för att chocka, säger Robert Loeffel.

De falska poliserna kan också påstå att människor riskerar inbrott och att deras guldföremål kan stjälas. Och att det bästa är att förvara värdesakerna hos polisen.

– De får åldringarna att stoppa bankkort, kod och smycken i en påse och sedan lämna detta till en person utanför bostaden. Eller lägga påsen på en bänk så att någon kan hämta den.

– Bedragarna har kommit över hundratusentals kronor på det här sättet. Det är oerhört integritetskränkande mot de här gamla människorna, säger Robert Loeffel.

fakta

 

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.