Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Färre samtal till SOS under matchen

Under Sveriges VM-match mot Tyskland märktes en tydlig nedgång i antalet nödsamtal till SOS Alarm.
Blekinge • Publicerad 24 juni 2018
Sverige stod stilla under matchen i går. Det märktes också hos SOS Alarm.
Sverige stod stilla under matchen i går. Det märktes också hos SOS Alarm.Foto: Maja Suslin/TT

Under de två timmar som den rafflande matchen mellan Sverige och Tyskland pågick inom 978 samtal till SOS Alarm. Genomsnittet de senaste midsommardagarna är 1 074 samtal. Det rör sig om en minskning med nio procent, skriver SOS Alarm i ett pressmeddelande.

– Nedgången i antalet 112-samtal medan fotbollen pågår har olika orsaker. Dels är det så att den som inte har ett väldigt akut ärende väntar till efter matchen med att ringa. Dels är TV-soffan en ganska trygg plats. Sverige stannar till lite grann medan matchen spelas och det gör att färre människor orsakar eller är inblandade i olyckor, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm.

Annons

Antalet inkommande nödsamtal sjunker ofta när Sverige spelar.

– De som ringer efter matchen säger ibland att de har haft ont en stund, men har väntat med att ringa 112 för att inte missa fotbollen. Jag hoppas verkligen att den som blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka ringer på en gång, även om det var 12 år sedan Sverige spelade VM. Hälsan är trots allt viktigast, och vi finns här dygnet runt, årets alla dagar för att hjälpa alla i hela landet om olyckan är framme, säger Evelina Hörnkvist-Barosen, operatör vid SOS Alarm.

Den regniga helgen gjorde att antalet nödsamtal sjönk generellt.

Anders NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons