Nyheter

Friskförklarades av läkare – hade cancer

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Jessica Gow/TT

Ett flertal patienter i Blekinge fick felaktiga cancerbesked – läkaren sparkades, och anställdes på nytt vid en annan vårdcentral.

Det är SVT Nyheter Blekinge som berättar om fallen där ett stort antal patienter på en vårdcentral i Blekinge fått felaktiga svar efter sina PSA-prover, ett test som ska ge svar på om man har prostatacancer eller ej.

Den nu sparkade läkaren friskförklarade sina patienter som i själva verket hade en cancerdiagnos.

Detta återfinns i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, från en dåvarande chef till den nu sparkade läkaren.

– Jag har gjort anmälan enligt patientsäkerhetslagen, och det som står i den får bli min kommentar. I övrigt vill jag inte uttala mig, säger chefen på vårdcentralen till SVT Nyheter Blekinge som nu gått igenom samtliga PSA-prov som läkaren haft ansvar för de senaste två åren.

Det visar att samtliga som haft med läkaren att göra nu kallats tillbaka för att göra nya prover.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.