Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Gav lugnande medicin elva gånger

En sköterska på Blekingesjukhuset kritiseras av Ivo för att ha gett en patient lugnande medicin vid elva tillfällen inom loppet av några timmar.
Blekinge • Publicerad 20 april 2018
Lugnande läkemedel gavs med alltför täta intervall, enligt Ivo. Bilden har inget samband med artikeln.
Lugnande läkemedel gavs med alltför täta intervall, enligt Ivo. Bilden har inget samband med artikeln.Foto: isabell Höjman/TT

Det var i augusti i fjol som en äldre man lades in på lasarettet sedan han varit orolig och förvirrad i flera dagar. Det visade sig att han hade fått en hjärnblödning. Patienten var mycket orolig första natten. Jourhavande läkare ordinerade 2,5 mg lugnande medicin.

Men när inte mannens oro klingade av fortsatte sköterskan att ge honom samma läkemedel tio gånger till med täta intervaller. Det blev totalt 27,5 mg lugnande preparat.

Annons

Tidigt på morgonen var patienten fortfarande orolig. När anhöriga kom för att hälsa på honom var han så förvirrad att han klättrade mot väggen. Han kunde inte heller prata.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, bedömer att sköterskan inte behandlade mannen på ett adekvat sätt, även om hon faktiskt hade patientens bästa för ögonen under hela natten.

Ivo bedömer också att övervakningen av patientens urinfunktion var bristfällig första vårddygnet. På morgonen dagen efter ankomsten uppdagades att mannen hade en överfylld urinblåsa.

Anders NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons