Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan några större polisiära händelser i Blekinge.

Skåne

En explosion inträffade vid en kontorsbyggnad i närheten av centrum i Rosengård i Malmö under söndagskvällen.

– Det är folk som är frihetsberövade, säger Mikael Lindh vakthavande befäl hos polisen i region Syd.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Ett stort område spärrades av efter den höga smällen, som polisen fick larm om från flera personer strax före klockan 21.

Explosionen orsakade krossade fönsterrutor och begränsade skador på en av byggnadens entréer. Platsen spärrades av för undersökning av bombtekniker och kriminaltekniker. (TT)

 

Sverige

En 36-årig man från Örebro kommer att åtalas för grovt vapenbrott. Enligt åklagaren har mannen smugglat in ett pansargevär till Sverige, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

– Ett pansarskott är ett mycket kraftfullt vapen som kan göra stor skada och det gör att jag kommer att yrka på strängt straff, säger kammaråklagare Jonas Lövström till SVT.

Polisen hittade ett pansarskott, ett gevär och ammunition i ett källarförråd i Örebro.

Mannen misstänktes först för inblandning i omfattande vapensmuggling från Bosnien, men det har åklagaren inte lyckats bevisa.

Han greps i samband med ett internationellt tillslag mot vapensmuggling där polisen även grep fem män i Bosnien. (TT)

 

Världen

Tre personer har dödats och 18 skadats i ett bombdåd på en marknad i Yala-provinsen i södra Thailand.

Enligt regeringens säkerhetsstyrka i regionen hade bomben placerats i en motorcykel som ställdes bredvid en marknadsvagn.

De muslimskt dominerade provinserna Narathiwat, Pattani och Yala skakas sedan mer än tio år tillbaka av ett blodigt uppror mot centralmakten. Minst 6 000 människor har dödats sedan 2004. (TT)

Minst 15 personer har skadats när ett tåg körde in i stoppbockar vid rälsens slut i Richmond utanför Sydney i den australiska delstaten New South Wales.

Fem av de skadade behöver vårdas på sjukhus medan minst tio andra har fått lättare skador. Tio ambulanser skickades till platsen, där olyckan inträffade strax före klockan 10 på förmiddagen lokal tid.

Enligt tv-bilder stod tåget kvar på rälsen efter olyckan och vagnarna såg inte skadade ut. (TT)