Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bilbrand i Sölvesborg. Stor brand i Strömsnäsbruk.

Blekinge

En personbil började brinna vid Blekingevägen i Sölvesborg sent på måndagskvällen.

Larmet om branden kom strax efter klockan 23.30. Räddningstjänsten åkte till platsen och släckte.

Ambulans var inte på plats och ingen person ska ha skadats fysiskt, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Polisen uppger tidigt på tisdagsmorgonen att man inte har fått tag på bilägaren samt att det är oklart om bilen stod parkerad eller började brinna under färd.

Sverige

En fastighet i Strömsnäsbruk i Markaryds kommun började brinna under natten till tisdagen. I byggnaden vid Nya Åbrovägen finns såväl restaurang som lägenheter. Det brinner i fastigheten och ska även ha börjat brinna i tre bilar nära den.

– Vi har slagit ner branden till viss del. Det är tre bilar och ett antal lägenheter som har brunnit. Vi håller fortfarande på att försöka utrymma lägenheter som inte är brandskadade, säger Niklas Henningsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Markaryd, klockan 05.10.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 03.28. Räddningstjänst och ambulans skickades till adressen.

Klocka 07.00 konstaterar polisen att räddningstjänstens rökdykare har sökt igenom huset och lägenheterna utan att finna någon människa kvar.

Polisens jourförundersökningsledare i sydvästra Götaland uppger att fastigheten har fått omfattande skador. Under morgonen spärrades hela brandplatsen av inför den tekniska undersökning som kommer att påbörjas när själva släckningen som ännu pågår avslutats.

Polisens rubricerar händelsen som mordbrand.

Sverige

Tre män i 25-årsåldern har gripits och anhållits som skäligen misstänkta för att ha skjutit en 18-årig man i båda benen i Uppsala under måndagen.

Polisen fick larm om skottlossning vid 16.30-tiden på måndagen.

När polisen kom till platsen hittades en 18-årig man skottskadad utomhus.

– Vi fick ett samtal om att en man har skjutits i båda benen. Han är förd till Akademiska sjukhuset för vård och är vid god vigör, sade Linda Winge, RLC-befäl vid polisen i region Mitt till SVT Nyheter Uppsala på måndagen.

I samband med skottlossningen har även skott träffat två lägenheter där uppgifter inledningsvis gör gällande att det har funnits personer i en av lägenheterna. Lägenheterna spärrades av för teknisk undersökning.

Polisen har inlett förundersökning gällande försök till mord alternativt framkallande av fara för annan gällande skotten som träffat lägenheterna. (TT)

Världen

49 kvinnor som smugglats genom underjordiska tunnlar för att tvingas arbeta som prostituerade har räddats i turistorten Cartagena i Colombia, uppger myndigheterna.

Kvinnorna kommer från Colombia och Venezuela och ska ha lurats med falska löften om jobb och hållits fångna under "bekymmersamma förhållanden".

De fråntogs sina pass och identitetshandlingar av ett nätverk av personer som nu misstänks för "människosmuggling för sexslaveri". (TT)

Tre personer har skadats i en skottlossning vid tunnelbanestationen Kingsbury i stadsdelen Brent i nordvästra London.

Ett stort antal polispatruller och ambulanser kallades till platsen vid klockan 21.45, lokal tid. Tunnelbanan är avstängd och polisen har spärrat av flera vägar i området.

Ingen misstänkt gärningsman har gripits.

Skjutningen är inte terrorrelaterad och de tre offren tros inte ha livshotande skador, uppger polisen på Twitter. (TT)

Antalet döda i ebolautbrottet i nordöstra Kongo-Kinshasa har nu stigit till 55, meddelar myndigheterna. Totalt 96 smittade har rapporterats, och av dem har 69 fall bekräftats vara ebola.

För att underlätta bekämpningen av utbrottet har regeringen beslutat om gratis behandling under de kommande tre månaderna i de värst drabbade områdena i provinsen Norra Kivu, säger borgmästaren i staden Beni.

Det aktuella ebolautbrottet startade den 1 augusti i Mangina i Norra Kivu. Det är det tionde utbrottet i Kongo-Kinshasa sedan sjukdomen först upptäcktes 1976. (TT)