Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är risken störst att du drabbas av inbrott i Blekinge

Blekinge • Publicerad 16 mars 2018
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Villainbrotten i Blekinge har ökat med 9 procent på 21 år.

Och det är stor skillnad på risken att utsättas för inbrott beroende på var i länet du bor.

Annons

Förra året anmäldes 127 villainbrott i Blekinge, vilket är en ökning med 9 procent sedan 1996. Det visar en rapport från Villaägarnas Riksförbund.

Det innebär att 0,29 procent av Blekinges hus drabbades av inbrott i fjol.

Flest inbrott anmäldes i Karlshamn, närmare bestämt 37 stycken.

Men störst risk att drabbas av inbrott har du om du bor i Olofström, eftersom det var flest antal inbrott där i förhållande till hur många hus det finns där.

– Bland länets kommuner låg Olofström sämst till. Där drabbades 0,56 procent av småhusen av inbrott. Det borde vara en väckarklocka för både småhusägarna, polisen och kommunen, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

Enligt polisen ligger internationella ligor bakom ungefär hälften av inbrotten. Ligorna bygger upp en infrastruktur i landet. Därmed riskerar inbrotten att öka.

Regeringen utsåg i januari 2018 en utredare för att se över straffrättsliga åtgärder och har gett flera myndigheter i uppdrag att arbeta med frågan. Förtroendet för rättsväsendet har minskat och är nu nere på samma låga nivå som 2006 när BRÅ började mäta förtroendet hos allmänheten.

– Det är positivt att regeringen vill stoppa ligorna, men vi får inte tappa tempo. Villainbrotten måste prioriteras. Att råka ut för ett villainbrott är en integritetskränkning och något småhusägare är oroliga för. En varaktig minskning av villainbrott och annan vardagsbrottslighet påverkar dessutom förtroendet för rättsväsendet positivt, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons