Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hjärtinfarkterna kryper ned i åldrarna

Allt fler yngre blekingar drabbas allt oftare av hjärtinfarkt.
Karlskrona • Publicerad 14 februari 2018
Det såg bra ut för Sven-Ingvar Pettersson när Alva Johnsson kontrollerade hans blodsocker.
Det såg bra ut för Sven-Ingvar Pettersson när Alva Johnsson kontrollerade hans blodsocker.Foto: Mattias Mattisson

Alva Johnsson, eftervårdsombudsman vid Riksförbundet HjärtLungs Karlskronaavdelning, medverkar sedan länge i Landstinget Blekinges Hjärtskola, för att berätta om avdelningens alla aktiviteter. Det är där hon möter dem, de numera allt yngre blekingar som drabbats av hjärtinfarkt, eller av andra allvarliga hjärtsjukdomar.

– Den röda tråden är stress, och arbetslöshet, men det finns säkerligen fler anledningar.

Annons

Alva Johnsson och en handfull av avdelningens andra 250 medlemmar var i dag i Wachtmeistergallerian för att tillsammans med representanter från Thoraxkliniken på Blekingesjukhuset informera kring bland annat dagens hjärtsjukvård.

– Det är tolfte året vi är här nu. Februari är vår speciella Hjärtemånad, och på Alla Hjärtans Dag bjuder vi till lite extra. De som vill får t ex sitt blodtryck och sitt blodsocker mätt, och så informerar vi om alla våra sociala aktiviteter. Vi har allt från läsecirklar, bowling och vattengympa till teaterresor.

– Vi fokuserar på sociala aktiviteter, och har mycket att erbjuda, berättar eftervårdsombudsman Alva Johnsson.
– Vi fokuserar på sociala aktiviteter, och har mycket att erbjuda, berättar eftervårdsombudsman Alva Johnsson.Foto: Mattias Mattisson

I dag beräknas omkring 300 000 svenskar lida av hjärtsvikt, men långt ifrån alla är diagnostiserade, och får därför inte heller någon adekvat behandling. Ett obehandlat högt blodtryck kan leda till båda förmaksflimmer och hjärtinfarkt.

Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons