Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Högkonjunkturen mattas av – här är bristyrkena

Efter flera rekordstarka år är nu högkonjunkturen i Blekinge på väg att mattas av. För den som letar jobb är det fortsatt stor brist inom bland annat skola, vård, omsorg, restaurang, teknik och it.
BLEKINGE • Publicerad 12 december 2018
Victor Tanaka som är arbetsmarknadsanalytiker informerar om utvecklingen av arbetsmarknaden under nästa år.
Victor Tanaka som är arbetsmarknadsanalytiker informerar om utvecklingen av arbetsmarknaden under nästa år.

Under onsdagen presenterades Arbetsförmedlingens nya prognos för hur arbetsmarknaden i Blekinge kommer att se ut 2019.

Den visar att den exceptionella konjunkturen i länet nu är på väg att klinga av. Sysselsättningstillväxten mattas också av och arbetslösheten förväntas minskas.

Annons

– Vi tror att det beror på att ganska många nyanlända eller relativt nyanlända flyttar ut från länet, säger arbetsmarknadsanalytikern Victor Tanaka.

Vad gäller vilka branscher där det finns behov av personal är det fortsatt brist på arbetskraft inom skola, vård och omsorg.

– Det kommer vi inte heller att lösa, men vi måste i stället titta på hur vi kan avlasta dem som arbetar inom dessa områden.

Det saknas också arbetskraft inom restaurangbranschen, bygg, industri, teknik och it.

Förutom attraktiva arbetsgivare, kompletterande kompetensförsörjning och yrkesutbildningar tror man också att inspiration och vägledning är viktigt för att locka fler till dessa yrken. Därför satsas det bland annat på att guida skolungdomarna i hur det ser ut på arbetsmarknaden i Blekinge.

I Sölvesborg till exempel får högstadieeleverna chans att besöka industriföretag, vilket också är en bransch som är i behov av personal.

– Många ungdomar vet inte var industrijobben finns, och att industrin inte ser ut som den gjorde förr. Den är inte längre smutsig och bullrig, säger Karin Blomdahl, sektionschef för Arbetsförmedlingen Blekinge.

Ett annat missförstånd är att det inte är möjligt att läsa vidare på högskola eller universitet om man gått ett yrkesförberedande program.

Claes Rinaldo, rektor på Furulundsskolan, vill samtidigt framhålla vikten av att gå färdigt gymnasiet för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.

– Det är viktigare än vilket program man väljer, säger han.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons