Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Eldningsförbudet hävs – lagom till Valborg

Torrt och soligt väder och eldningsförbud i förra veckan – men nu hävs beslutet precis innan Valborgsmässoafton på tisdag.
Blekinge • Publicerad 29 april 2019

– Risken för brandspridning har minskat i och med helgens regn. Men det är viktigt att ha i åtanke att det alltid är den enskildes ansvarar att elden släcks säkert och inte sprider sig, säger Martin Scheutz, tjänsteman i beredskap hos Länsstyrelsen i Blekinge.

– Vi går på SMHI:s brandriskprognoser där man tittar på torrhet och brandspridningsrisken i marken, det är ett tungt vägande skäl. Och sedan har vi en ständig dialog med räddningscheferna ute i länet, det är de som är de verkliga experterna, säger Martin Scheutz.

Annons

Det blir alltså Valborgseldar i länet på tisdag.

– Ja, vi vill såklart att folk ska kunna elda, men sedan så ska det inte vara för riskabelt, men regnet har gjort att vi fattat beslutet att häva förbudet.

Räddningstjänsterna i Blekinge avråder från eldning om eldningen inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet.

Avrådan gäller i Blekinge län. All eldning sker på eget ansvar.

Thomas TörnqvistSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons