Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Konstpodd och teckningsbuss när Blekinge satsar på bildkonsten

Internationella konstnärsbesök, teckningsbuss för barn och stöd och hjälp för konstnärer.
Region Blekinge storsatsar på bildkonsten i Blekinge de kommande åren.
Blekinge • Publicerad 3 december 2018
Torun Ekstrand, konstutvecklare på Konst i Blekinge.
Torun Ekstrand, konstutvecklare på Konst i Blekinge.Foto: Maths Olsson

Tidigare har det inte funnits någon regional samordnare för bildkonsten i Blekinge men i Region Blekinges nya kulturplan satsar man stort på just bildkonsten med Konst i Blekinge.

Initiativet drivs i samarbete med Kulturcentrum i Ronneby och syftet är att stötta och hjälpa professionella konstnärer så att de kan bo och verka i Blekinge. Tanken är även att sätta kulturen i ett sammanhang för allmänheten.

Annons

– Att man satsar på bildkonsten är fantastiskt. Det är jätteviktigt med kultur för det gör världen mer livfull och kreativ. Och miljön är väldigt viktig när man väljer att flytta till nya platser, säger Torun Ekstrand, konstutvecklare på Konst i Blekinge.

Hon anställdes för runt ett år sedan och sedan dess har hon bland annat arrangerat besök av internationella konstnärer som har inspirerat lokala konstnärer. Det har även startats en podd som har haft besök av blekingska konstnärer inom vitt skilda ämnen, med namnet Konst i Blekinge-podden.

I höst anställdes ytterligare en person, nämligen en konstförmedlare vars uppgift är att möta barn och unga och ordna olika aktiviteter. Konst i Blekinge har bland annat arrangerat en teckningsbuss som har kört runt i Blekinge där barn har fått teckna tillsammans med en konstnär.

– Det ska vi fortsätta med på fler lov framöver, säger Torun Ekstrand.

Nu närmast väntar en julkalender på Konst i Blekinges instagram där olika konstnärer presenteras varje dag fram till julafton.

Sarah RätzerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons