Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Liten bod blev stor gårdsbutik

– Det är en väldig tur att man inte är så påläst. Ju mer man vet desto mer ser man svårigheterna. När vi ger oss in på nya områden fokuserar vi på möjligheterna, säger Peter Fransson på Äggaboden.
Gärestad • Publicerad 7 september 2018
Peter och Anna-Lena Fransson framför ladan som numera innehåller både gårdsbutik och restaurang.
Peter och Anna-Lena Fransson framför ladan som numera innehåller både gårdsbutik och restaurang.Foto: Andreas Blomlöf

Äggaboden - med stor gårdsbutik, populär restaurang och bed & breakfast - var verkligen bara en liten bod från början:

– 1994 startade vi hönseriet och började vi sälja våra ägg och lite grönsaker i barnens lekstuga, berättar Anna-Lena Fransson.

Annons

Den nuvarande gården i Gärestads by utanför Ronneby köpte de 2003 och fortsatte med en liten obemannad gårdsbutik i ett rum i en lada med grönsaker och ägg.

Ägg från egna hönseriet intar naturligtvis en hedersplats i gårdsbutiken.
Ägg från egna hönseriet intar naturligtvis en hedersplats i gårdsbutiken.Foto: Andreas Blomlöf

Jag brukade handla där ibland, och kommer ihåg att man betalade genom att lägga pengarna i en burk.

– Men sen kom kassaregisterlagen 2010. Då kunde vi inte fortsätta som tidigare, utan valde mellan att lägga ner eller utöka.

– Vi valde att satsa på gårdsbutiken och anställde en person för att sköta den, berättar Anna-Lena, som då fortfarande jobbade som lärare medan Peter skötte hönseriet med 7000 hönor.

Idag har gårdsförsäljningen vuxit till en stor och välsorterad butik där de egna äggen samsas med allehanda lokala produkter från ekologiska odlare och småskaliga mathantverkare, framför allt från Blekinge.

Fullt med grönt och närproducerat.
Fullt med grönt och närproducerat.Foto: Andreas Blomlöf

– Sen får man sina idéer. Men man har inte alltid klart för sig vad det innebär innan man ger sig in i det.

– Många kunder frågade hur man skulle tillaga olika grönsaker, naturbeteskött och annat vi sålde i butiken. Så vi bestämde att starta en restaurang med lokala råvaror efter säsong för att visa hur man lagar mat från grunden, berättar Anna-Lena.

– Men då hade vi ingen aning om hur mycket regler det fanns och hur krångligt det var.

På fredagarna hämtas bröd från Andréns bageri på Sturkö.
På fredagarna hämtas bröd från Andréns bageri på Sturkö.Foto: Andreas Blomlöf

Men det gick vägen. Vi sitter med Anna-Lena Fransson och en kopp kaffe ute i den fina restaurangen som är en ombyggd tvärdel i ladan med högt i tak och med synliga bjälkar.

Peter Fransson kommer tillbaka från Sturkö med färskt fredagsbröd från Andréns bageri, och skickar Ahmed, en av de anställda, med bilen till Gummagården i Norje för att hämta grönsaker.

Annons

– Det är en stor fördel att vi är två som jobbar tillsammans. Vi ser saker från lite olika håll och kan testa idéer med varandra, säger Peter och betonar:

– Mycket arbete - det är det som gäller!

Anna-Lena Fransson sade upp sig från lärarjobbet 2011 och båda jobbar nu (minst) heltid med Äggaboden och har 7-8 anställda på årsbasis.

Anna-Lena och Peter i samspråk med ett par stamkunder.
Anna-Lena och Peter i samspråk med ett par stamkunder.Foto: Andreas Blomlöf

– Till det vi inte själva är så bra på anställer vi de som är bättre, som kockar i restaurangköket.

– Trots att det varit så varmt väder har vi ökat i restaurangen. Folk orkar kanske inte alltid laga mat i värmen. Vi har också haft en hel del musikkvällar i sommar - det har varit roligt.

Restaurangen har haft öppet dagligen under sommaren, men har nu gått ner till fredag-söndag.

– Istället har vi konferenser i veckorna, och en del födelsedagskalas. Vi samarbetar med grannarna också, när det är jakter på Johannishus står vi för maten.

För några år sedan startade Äggaboden också bed & breakfast i villan vid entrén till Göholm.

– Det har varit nästan fullt under sommaren, och nu under bockjakten har vi jägare där. Vi har också några rum vi hyr ut här på gården.

Kockarna i köket jobbar med samma råvaror som finns i gårdsbutiken.
Kockarna i köket jobbar med samma råvaror som finns i gårdsbutiken.Foto: Andreas Blomlöf

I juni utnämndes Anna-Lena och Peter Fransson på Äggaboden till Årets företagare i Ronneby.

Annons

- Det var oväntat att det gick till den här näringen. Men det verkar som kommunen insett att det inte bara är industri och IT som gäller, utan att det här också är viktigt, säger Peter.

Jag frågar om vad som är nästa steg - eller om de nått precis dit de ville komma med Äggaboden.

Peter häller upp potatis från Olsäng.
Peter häller upp potatis från Olsäng.Foto: Andreas Blomlöf

– Kanske lite mer egna produkter, inläggningar, saft och sånt, säger Anna-Lena Fransson.

Men kanske är det mer än så på gång:

– Ett företag måste utvecklas. Det är svårt att lugna sig och säga att nu stannar vi på den här nivån. Men som företagare måste allt vi gör generera pengar, säger Peter Fransson.

Jan HindersonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons