Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Medeltida öl i Gribshundens tunnor?

Två veckors grävningar på skeppet Gribshunden har gett resultat. Bland fynden finns tunnor som tros vara rester efter danskt öl från medeltiden.
BLEKINGE • Publicerad 30 augusti 2019
På bottnen finns flera trasiga tunnor som forskarna tror har innehållit dansk öl från medeltiden.
På bottnen finns flera trasiga tunnor som forskarna tror har innehållit dansk öl från medeltiden.Foto: Brett Seymour

Efter två av totalt tre veckors grävningar på det danska skeppsvraket Gribshunden, som har legat på bottnen utanför Ronneby i 524 år, har forskarna hittat flera fynd. Det skriver Blekinge museum i ett pressutskick.

Det kanske mest spektakulära är ett antal tunnor, som tyder på att resterna efter danskt öl har hittats. De trasiga tunnorna, som fortfarande är kvar på bottnen, har hål för tappning och luftning, vilket antyder att de var avsedda för vätska.

Annons

Enligt Johan Rönnby på Söderns högskola är det mycket möjligt att de innehöll öl, som var vanligt att ha med ombord på sjöresor. ”Kanske också med tanke på kung Hans förhandlingar om att bli svensk kung, som skulle föras med Sten Sture den äldre”, skriver man.

Andra fynd som har hittats är medeltida mynt, delar av verktyg, djurben och en liten ring med symboler eller bokstäver. Inga av föremålen är ännu närmare undersökta.

Ansvarar för undersökningarna, som många internationella forskare deltar i, gör Blekinge museum, Lunds universitet och Södertörns högskola, i samråd med Länsstyrelsen i Blekinge och Ronneby kommun. Huvudfinansiär är Crafoordska stiftelsen.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons