Nyheter

Missing People i Blekinge söker folk

BLEKINGE Artikeln publicerades
Christina Hjalmarsson och Christer Ågren från Blekinge är engagerade i Missing People sedan flera år tillbaka.
Christina Hjalmarsson och Christer Ågren från Blekinge är engagerade i Missing People sedan flera år tillbaka.

Sedan 2012 har Missing People i Blekinge letat efter människor som har försvunnit. Nu söker man också efter fler personer som kan hjälpa till i verksamheten.

Lokalavdelningen i länet bildades samma år som den ideella organisationen Missing People Sweden grundades i Göteborg efter att flera människor hade samlats för att hjälpa till i sökandet efter två försvunna personer. En av dem som har varit med längst är Christer Ågren som började engagera sig 2013 och i dag är verksamhetsledare för Blekingegruppen.

– Det var när jag skulle sluta förvärvsarbeta och funderade på vad jag ville göra i stället. Jag har alltid jobbat med människor och såg en blänkare om att Missing People skulle hålla en utbildning för patrulledare, säger han.

Missing People i Blekinge letar efter personer som kan leda patruller vid sökinsatser.
Foto: Mattias Mattisson
Missing People i Blekinge letar efter personer som kan leda patruller vid sökinsatser.

Det är också just resurser vad gäller att leda patruller vid sökinsatser som det nu behövs fler av i Blekinge.

– Naturligtvis välkomnar vi alla som vill engagera sig på något vis, men just nu är det fokus på att hitta personer som kan vara patrulledare. Det är där vi ser det största behovet.

Christina Hjalmarsson från Blekinge jobbar över hela landet då hon är ansvarig för den så kallade jouren. Det är där det börjar, antingen genom att en anhörig hör av sig eller att polisen ringer om en försvunnen person.

– Vi frågar den anhöriga först vad som har hänt och sedan efter fakta om den försvunna. Innan det görs en efterlysning ska det alltid godkännas av två anhöriga. Därefter ringer vi polisen för att kontrollera att det finns en polisanmälan upprättad och om det finns något hinder, till exempel om personen har skyddad identitet eller om polisen ser några andra hinder, förklarar hon.

Missing People försöker också alltid själv få tag i personen i fråga, först genom att ringa och därefter via sms som personen har en kvart på sig att svara på innan efterlysningen går ut.

– Blir det en sökinsats meddelar vi alltid polisen det, säger Christina Hjalmarsson.

Christer Ågren säger att de inte gör något som inte polisen godkänt.

– Vi har hela tiden en dialog. Säger polisen att de inte vill att vi söker vid något tillfälle gör vi inte det, och vi frågar inte heller varför.

Christer Ågren och Christina Hjalmarsson säger att Missing Peoples motto är att aldrig ge upp, så länge anhöriga vill att de fortsätter att leta.
Foto: Matilda Ohlsson
Christer Ågren och Christina Hjalmarsson säger att Missing Peoples motto är att aldrig ge upp, så länge anhöriga vill att de fortsätter att leta.

Men de framhäver också att så länge anhöriga vill att de fortsätter att leta så gör de det.

– Polisen är bra på snabba insatser, men om bedömningen görs att personen inte längre är i livet måste de trappa ner på sökandet. Som anhörig kan man känna sig ganska övergiven i det läget. Vårt motto är att vi ger aldrig upp, så länge de anhöriga vill att vi fortsätter, säger Christer Ågren.

– Vi är ett verktyg till polisen när de vill att vi ska vara det, men det är de anhöriga som vi riktar in oss på och vill hjälpa.

Han berättar att runt 80 procent av fallen som de jobbar med slutar lyckligt medan cirka 20 procent har ett tragiskt slut, det vill säga att personen inte längre är i livet.

Christina Hjalmarsson berättar att även om de förutom lyckliga återföreningar också bär med sig tragiska händelser, är det möjligheten att göra skillnad som gör det värt det.

– En natt väcktes jag av ett telefonsamtal från en äldre man som var orolig för sin fru. Hon hade varit borta sedan eftermiddagen och fortfarande inte kommit hem och saknade ficklampa. Jag bad honom ringa 112 direkt och på morgonen får jag reda på att en polishelikopter med en värmekamera hittat henne under natten och att hon mådde bra. Att man fanns där för en anhörig som var i kris och att man kunde hjälpa till så att hans fru återfanns så snabbt – den känslan kan jag inte uttrycka i ord. Just en sådan här guldklimp är något som man tar med sig, säger hon.

I Blekinge är det cirka 2 000 personer som anmält sig till Missing Peoples skallgångsregister via organisationens hemsida. Enda kravet är att man är över 18 år. Ska en skallgång genomföras skickas det ett sms med information om den. Om och hur länge man vill delta är helt frivilligt.

– Om det är så att man bara kan vara med i två timmar betyder det jättemycket, säger Christina Hjalmarsson.

Som det ser ut i dag brukar ett 50-tal personer dyka upp och de hade gärna önskat att fler vill ansluta sig. Hur ofta det anordnas sökinsatser varierar.

– Under 2017 var vi inte ute och sökte en enda gång. Vi hade ett antal försvinnanden, men det löste sig genom kontakt med polis eller anhöriga eller genom efterlysningar på Facebook, säger Christer Ågren.

Men skulle det behöva genomföras en större skallgång hade Christer Ågren och Christina Hjalmarsson gärna sett att de haft fler patrulledare. Förutom de tio personer som ingår i den lokala insatsgruppen finns det just nu färre än fem med denna behörighet.

– Om det är 25 personer som kan tänka sig att bli patrulledare skulle vi ta emot dem med öppna armar, säger Christer Ågren.

För intresserade arrangerar Missing People patrull- och gruppledarutbildningar. Vill man gå en sådan uppmanas man att ta kontakt via mejladressen blekinge@missingpeople.se.