Nyheter

Rekordmånga blekingar åtalas för olovlig körning

Blekinge Artikeln publicerades
Antalet personer som åtalas för olovlig körning i Blekinge ökar kraftigt.
Foto: Martina Holmberg/TT
Antalet personer som åtalas för olovlig körning i Blekinge ökar kraftigt.

Antalet personer i Blekinge som åtalas för olovlig körning ökar kraftigt. Under 2018 var det drygt 150 fler som åtalades än två år tidigare.

P4 Blekinge rapporterar att förra året åtalades 568 personer i Blekinge misstänkta för olovlig körning, det vill säga att ha framfört ett fordon utan körkort eller med fel körkortsbehörighet. 2016 var antalet åtalade 412, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet och Åklagarmyndighetens statistikavdelning.

– Vi får många tips från allmänheten som ringer in om vingliga färder eller man har hört att någon kör utan körkort. Och det är vi väldigt tacksamma att de gör, säger Christian Barrdahl, gruppchef på polisen, till radiokanalen.

Polisen håller också särskild koll på de personer som återkommande begår andra brott och gör sig skyldiga till olovlig körning i samband med detta.

– De åker inte buss eller cyklar, de kör bil. Så om vi är ute och är aktiva mot dem så renderar det i att de åker fast också för olovlig körning, säger Petter Wahllöf, gruppchef för trafikpolisen i Karlskrona, till P4 Blekinge.

Utländska körkort spelar också in i statistiken. Någon som flyttar till Sverige från ett land utanför EU får köra på sitt tidigare körkort i ett år efter att de är folkbokförda. Därefter måste de ta svenskt körkort.

Missförstånd sker, såväl medvetet som omedvetet, och folk kör längre på sitt tidigare körkort än det där året, berättar Petter Wahllöf.

Med hjälp av ny teknik, som en app i telefonen som snabbt ger svar om en förare saknar körkort, har det blivit lättare att komma åt problemet. Flera polisbilar läser också automatiskt av registreringsskyltar ute i trafiken och larmar om bilen ägs av någon som saknar körkort.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.