Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Rekordmånga blekingar åtalas för olovlig körning

Antalet personer i Blekinge som åtalas för olovlig körning ökar kraftigt. Under 2018 var det drygt 150 fler som åtalades än två år tidigare.
Blekinge • Publicerad 16 maj 2019
Antalet personer som åtalas för olovlig körning i Blekinge ökar kraftigt.
Antalet personer som åtalas för olovlig körning i Blekinge ökar kraftigt.Foto: Martina Holmberg/TT

P4 Blekinge rapporterar att förra året åtalades 568 personer i Blekinge misstänkta för olovlig körning, det vill säga att ha framfört ett fordon utan körkort eller med fel körkortsbehörighet. 2016 var antalet åtalade 412, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet och Åklagarmyndighetens statistikavdelning.

– Vi får många tips från allmänheten som ringer in om vingliga färder eller man har hört att någon kör utan körkort. Och det är vi väldigt tacksamma att de gör, säger Christian Barrdahl, gruppchef på polisen, till radiokanalen.

Annons

Polisen håller också särskild koll på de personer som återkommande begår andra brott och gör sig skyldiga till olovlig körning i samband med detta.

– De åker inte buss eller cyklar, de kör bil. Så om vi är ute och är aktiva mot dem så renderar det i att de åker fast också för olovlig körning, säger Petter Wahllöf, gruppchef för trafikpolisen i Karlskrona, till P4 Blekinge.

Utländska körkort spelar också in i statistiken. Någon som flyttar till Sverige från ett land utanför EU får köra på sitt tidigare körkort i ett år efter att de är folkbokförda. Därefter måste de ta svenskt körkort.

Missförstånd sker, såväl medvetet som omedvetet, och folk kör längre på sitt tidigare körkort än det där året, berättar Petter Wahllöf.

Med hjälp av ny teknik, som en app i telefonen som snabbt ger svar om en förare saknar körkort, har det blivit lättare att komma åt problemet. Flera polisbilar läser också automatiskt av registreringsskyltar ute i trafiken och larmar om bilen ägs av någon som saknar körkort.

Joel PeterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons