Nyheter

Restaurangkök i Blekinge var knarkfabrik

Nyheter Artikeln publicerades
Amfetamin som hittades i restaurangköket – polisen fann även skyddsmasker samt målaroveraller som man misstänker användes under framställningen av narkotikan.
Foto: Polisen
Amfetamin som hittades i restaurangköket – polisen fann även skyddsmasker samt målaroveraller som man misstänker användes under framställningen av narkotikan.

I restaurangköket i Blekinge tillverkades minst 150 kilo amfetamin, som sedan såldes vidare i landet. Nu åtalas 13 personer i den omfattande knarkhärvan.

– Det är narkotikahandel så tydligt som det blir, säger åklagaren Thomas Forsberg.

För omkring ett år sedan upptäckte polisen i Uppsala tre personer som tycktes vara inblandade i en omfattande amfetaminhandel. Spåren ledde snart vidare till Blekinge, där två krögare misstänks ha använt ett restaurangkök som knarkfabrik.

– Man har framställt ungefär 150 kilo amfetaminsulftat, det vill säga amfetamin, och haft ingredienser för att tillverka ytterligare omkring 50 kilo, säger kammaråklagare Thomas Forsberg.

Amfetaminet har sålts vidare i bland annat Stockholmsområdet och Uppsalatrakten. Härvan sträcker sig dock hela vägen upp till Norrbotten, där en person som köpt amfetamin från Blekinge i sin tur misstänks ha tillverkat MDMA-tabletter, ecstasy, i större skala.

– Han har haft en stansmaskin för att tillverka tabletter och förslutit narkotikan i konservburkar, säger Thomas Forsberg.

En del av amfetaminbeslaget som bland annat gömdes i resväskor, inpackade i lunchfolie-förpackningar märkta med ”lax”.
Foto: Polisen
En del av amfetaminbeslaget som bland annat gömdes i resväskor, inpackade i lunchfolie-förpackningar märkta med ”lax”.

– Det finns även beslag av de här tabletterna av finsk polis, så det sträcker sig in i Finland också.

En lagerlokal i nordvästra Stockholm har fungerat som distributionscentral – vilket något oväntat också ledde till ett av de viktigare bevismaterialen i utredningen.

– Ja, han som hyrt lokalen har satt upp en kamera med ljudupptagning, så vi har som bevisning en hel del filmmaterial av när narkotika hanteras i lokalen, säger Thomas Forsberg.

– Vi kan ju sätta upp kameror själva ibland som tvångsmedel, men det är ovanligt att vi fick det från de misstänka själva.

Fem personer åtalas nu misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Bland de övriga åtalspunkterna finns exempelvis grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott.

Enligt Thomas Forsberg har merparten av amfetaminet sålts vidare, uppskattningsvis för omkring 45 000-50 000 kronor per kilo.

– Man kan räkna på olika sätt, här handlar det ju om grossistledet. Men det blir ett antal miljoner ändå.

Rättegången hålls i Uppsala tingsrätt med början i nästa vecka.

Jens Bornemann/TT

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.