Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Röda Korset efterlyser fler frivilliga

När svenska Röda Korsets ordförande Margareta Wahlström i dagarna besöker Blekinge diskuteras bland annat hur organisationen ska få fler frivilligarbetare.
BLEKINGE • Publicerad 14 mars 2018
Margareta Wahlström, ordförande för svenska Röda Korset, Börje Dovstad, kommunalråd, Lars Larsson, ordförande för samverkansgruppen i Karlskrona, Ingrid Augustinsson Swennergren, ordförande för Karlskronakretsen, Eva-Britt Issal, vice ordförande för Karlskronakretsen, och Jan Swennergren, beredskapsansvarig.
Margareta Wahlström, ordförande för svenska Röda Korset, Börje Dovstad, kommunalråd, Lars Larsson, ordförande för samverkansgruppen i Karlskrona, Ingrid Augustinsson Swennergren, ordförande för Karlskronakretsen, Eva-Britt Issal, vice ordförande för Karlskronakretsen, och Jan Swennergren, beredskapsansvarig.Foto: Andreas Blomlöf

Som det ser ut i dag handlar det om uppemot 180 personer som varje vecka gör en insats genom Röda Korsets Karlskrona- och Lyckebykrets, som nyligen slagits samman.

Karlskronakretsens ordförande Ingrid Augustinsson Swennergren berättar att det handlar om allt från att driva ett språkkafé och en second hand-butik till att anordna läsecirklar på demensboenden och bedriva besöksverksamhet tillsammans med kommunen.

Annons

– Det är mycket kring äldre, säger hon.

Ingrid Augustinsson Swennergren, ordförande för Karlskronakretsen, önskar att fler engagerar sig i Röda Korsets verksamhet.
Ingrid Augustinsson Swennergren, ordförande för Karlskronakretsen, önskar att fler engagerar sig i Röda Korsets verksamhet.

Börje Dovstad (L), kommunalråd i Karlskrona, säger att samarbetet med Röda Korset är väldigt värdefullt.

– Det är jätteviktigt för många av våra äldre invånare – att de får besök ibland och inte känner sig så ensamma. Vi ser också att det blir allt fler äldre och då behövs detta ännu mer. Det är en viktig pusselbit för att må bra som äldre i Karlskrona, säger han.

Därför efterlyser de nu fler som vill engagera sig.

För att lyckas locka fler till sig tror Margareta Wahlström på att Röda Korset måste göra sig och sin verksamhet ännu mer synlig.

– Ju fler vi berättar för om vad det är vi gör, desto fler frivilliga kommer vi att kunna få. Vi vill gärna att fler yngre engagerar sig. Som det ser ut är de som är mest aktiva nypensionerade personer, eftersom de har mer tid till att hjälpa till. Men vi måste också acceptera att folk kommer och går under olika perioder i sitt liv – om de sedan kommer tillbaka, säger hon.

Under onsdagskvällen talade hon om Röda Korsets framtid under en konferens på Ronneby brunn dit alla Blekinges kretsar var välkomna.

Matilda OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons