Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Margarita söker sanningen i gammal masugn

Nu bjuder djävulen in till bal i Axmars hytta. Folkteatern i Gävle spelar ”Mästaren och Margarita” i det gamla järnbruket – och ställer den eviga frågan om vad som egentligen är sant.
Teater • Publicerad 27 maj 2019
Cecilia Wernesten och Anders Berg i Natalie Ringlers uppsättning av "Mästaren ohc Margarita". Pressbild.
Cecilia Wernesten och Anders Berg i Natalie Ringlers uppsättning av "Mästaren ohc Margarita". Pressbild.Foto: Tomas van der Kaaij

Satan som kommer till Moskva, en stor talande katt, en mästare som har skrivit en väldigt speciell roman och hans Margarita som sluter en pakt med djävulen för att få honom tillbaka. Snart 80 år efter författarens död fortsätter Michail Bulgakovs livsverk att fascinera och bjuda in till nya tolkningar.

– Den är magisk och den betyder olika saker varje gång jag läser om den. Det är både en magisk resa i fantasi och det visuella, men det är också en existentiell berättelse om villkoren för att vara människa och en berättelse om tro och mod. Det är som att varje gång man läser den så hittar man något nytt i den, säger regissören Natalie Ringler.

Lyfter fram Margarita

Annons

När Folkteatern i Gävle tar sig an berättelsen står bokens frågor om vad som är sant och osant i centrum. Till exempel har man valt att lyfta fram rollfiguren Margarita och hennes jakt efter sanningen i den roman som hon och Mästaren har skrivit.

– Vi lever i en tid där sanning är någonting som vi förhandlar rätt mycket om. Det är som att alla går runt med en egen värld och sanning och så är resten ett slags förhandling om vilken som gäller. Men den här berättelsen påstår på något sätt att det finns en objektiv sanning oavsett, säger Natalie Ringler.

Bygger en teater

Pjäsen spelas i hyttan i det anrika Axmar bruk norr om Gävle. En magisk plats, enligt Natalie Ringler, men också en miljö som ställer stora utmaningar.

– Dels bygger vi en föreställning och dels bygger vi ju också en teater. Det fanns ingenting när vi flyttade in, som råsystem i taket eller läktare för publiken. Det är en lokal som har använts till helt andra saker. Det är otroligt häftigt för oss att vara med om.

I truppen blandas dessutom Folkteaterns fasta ensemble med aktörer som egentligen inte är skådespelare.

– Vi gör det här i en verklig lokal och det skapar något slags spänning mellan en påhittad historia och en verklig historia. Lite grann på samma sätt är det när man tar in människor som inte är skådespelare på scenen. Det blir ett slags spänning mellan dem och skådespelarna, säger Natalie Ringler.

TT
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons