Friskare ekologiska kor på grönbete

Olofström Artikeln publicerades

Antalet veterinärbesök har minskat drastiskt. Dessutom produceras mer mjölk. Sedan Ingmar Johansson i Gränum gick över till ekologiskt lantbruk har korna blivit friskare.

– Jag ser bara positivt på övergången, säger han.
Nu har de 48 korna på gården släppts ut på grönbete, till deras stora förtjusning såklart. Det är två år sedan Ingemar och hans bror Nils-Erik valde att satsa på att bli KRAV-certifierade. Striktare regler i djurhållningen där korna ska gå ute mycket mer är en ingrediens.

Såklart används heller inga kemikalier i spannmålsproduktionen och andelen grovfoder måste ligga över 50 procent. Ingemar märker en markant skillnad.
– Deras hälsa har blivit mycket bättre. Året innan vi gick över till ekologiskt hade vi åtta veterinärbesök. Ifjol endast två, säger han.
Tidigare var det främst inflammationer som skapade problem. Den ekologiska djurhållningen medför att renligheten blivit bättre.
– Jag ryktar dem dessutom varje dag, säger Ingemar.

För ekologiska mjölkbönder brukar produktionen vara runt tio procent lägre än hos konventionell hållning. Så är det inte för Ingemar i Gränum.
– Vi producerar runt 380 ton mjölk om året. Det har till och med ökat något sedan övergången, säger han.
Den största skillnaden är annars att korna får spendera avsevärt mycket mer tid utomhus.
– Ifjol hade vi dem ute till den andra december. På sommaren går de ute 20 timmar om dagen.

Framöver finns planer på att bygga ett nytt stall där korna kan vara frigående. Allt för att korna ska må väl.
– Vi har dispens på KRAV-certifikatet och ett stall där de kan gå fritt är egentligen ett måste, säger Ingemar.
Lönsamheten är också något som man får tampas med. För Ingemar funkar det men han gillar inte att den extra ersättningen för kravmjölk minskade till 80 öre litern.

Det som annars tar mycket tid i den ekologiska driften är ogräsbekämpningen. Där man får använda sig av äldre metoder eftersom bekämpningsmedel är uteslutet.
– Men det känns ändå bättre. Det känns inte rätt att sprida gift i naturen och i slutändan får vi bättre kvalitet på mjölken.