Manar allmänheten till lugn

Olofström Artikeln publicerades
Ett samhälle i sorg.
Foto:Gunnel Persson
Ett samhälle i sorg.

Ett helt samhälle vill ha svar på varför torsdagens ofattbara tragedi inträffade. Kommunalråd Sara Rudolfsson (S) manar till lugn och försiktighet.

– Jag vill verkligen uppmana att man inte sprider rykten, säger hon.

Både Sara Rudolfsson och kris- och beredskapssamordnaren Per Drysén beskriver att helgen varit lugn. Olofström är i sorg. För att ta sig genom tragedin behövs nu ett öppet samhälle där invånarna stöttar varandra.

– Och det är Olofströmarna bra på. Man kommer samman. Det är en specialitet i Olofström, säger Drysén.

Sara Rudolfsson håller med.

– Det är typiskt Olofström. Vi såg det under fordonskrisen och vi ser det nu. Samhället sluter upp på ett bra sätt och det är jag väldigt stolt över, säger hon.

Samtidigt har hon förstålelse för att många vill ha reda på hur och varför det kunde hända. Men det behövs tålamod.

– Vi måste ha det, hur gärna vi än vill veta svaren. Jag tycker de flesta visat respekt att det är två barn det handlar om och att det kanske inte går att få veta exakt vad som hände direkt.

Men ju längre tiden går desto större blir risken för ryktesspridning. Redan nu möts Rudolfsson av en del spekulationer. Hon betonar att det är viktigt att medborgarna håller sig lugna och säger sig vara säker på att svaren inom sinom tid kommer att falla på plats.

– Jag vill verkligen uppmana att man inte sprider rykten. Det är mycket rykten men det enda som vi vet säkert är det polisen gått ut med på sin hemsida. Jag tycker inte rykten ska föras vidare med respekt för familjer och den överlevande pojken, säger hon.

Även kyrkan, som hållit öppet, beskriver helgen som lugn. Kommunens fritidsgårdar stärktes även upp med extra bemanning i helgen.

– Jag upplever det som att allmänheten känner sig trygg. Antingen beror det på att vi gör rätt saker eller så är man fortfarande lite i chock, säger Per Drysén.

Högavångsskolan öppnar för undervisning precis som vanligt under måndagen. Först ska känsloläget stämmas av på skolan. Vid 10-tiden träffas kommunledningen för att eventuellt ta beslut om vidare åtgärder.

– Om det fortsatt finns en oro sätter vi in extra social personal och företagshälsovård på skolan. Det finns en beredskap för det, säger Drysén.

Krisarbetet har hittills fungerat bra, enligt ansvariga. Sara Rudolfsson berättar att Skolinspektionen var på plats i kommunen för att göra rutinutredning när tragedin inträffade.

– De sade att de aldrig sett något liknande med den otroliga uppslutningen och med bra hantering av eleverna. Jag är väldigt glad att det fungerade så pass bra.

Kommunen blev också kontaktad av utbildningsdepartementet som erbjöd hjälp och stöd. Därifrån underströks också att hanteringen sköttes bra.

Sara Rudolfsson förklarar att allting så klart ska utvärderas. Det ska också utredas om kommunen kunde ha agerat annorlunda för att kanske ha förhindrat händelsen.

Det här har hänt: Vid 16-tiden i torsdags slogs larm om ett misstänkt våldsbrott utomhus i Olofström. Två skadade pojkar i 13-årsåldern fanns på platsen. Den ena avled senare på sjukhus, medan den andre fick behandling på plats och sedan greps, innan han överlämnades till socialtjänsten. Den jämnåriga pojken är misstänkt för mord alternativt dråp. Händelsen har försatt ett helt samhälle i chock.