Näsumstjuven inte allvarligt psykiskt störd

Näsum Artikeln publicerades
Genrebild.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Genrebild.

Mannen som åtalats för ett stort antal stölder i Näsum och förberedelse för kidnappning anses inte ha en allvarlig psykisk störning. Det framgår av det rättspsykiatriska utlåtandet.

Slutsatsen från den rättspsykiatriska undersökningen nådde tingsrätten under tisdagen och betyder alltså att den åtalade mannen kan få fängelsestraff.

Enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverket har mannen inte begått brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning och inte heller vid tiden för undersökningen hade han en sådan.

Därmed fastslås att det inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Kristianstadsbladet har tidigare berättat att tingsrätten tycker att bevisningen är övertygande mot mannen och hans skuld till brotten i de 22 åtalspunkterna. När nu den rättspsykiatriska undersökningen är klar kan därmed påföljden bestämmas. Klart är att straffet inte bedöms kunna stanna vid böter.

Mannen, som är i 30-årsåldern, står åtalad för en mängd grova stölder i Näsumstrakten som begåtts efter intrång i de drabbades bostäder under framför allt januari och februari.

Den mest uppseendeväckande åtalspunkten handlar dock om människorov och förberedelse av sådan. På ett släp parkerat vid mannens bostad fann polisen en låda med golvfästa kedjor likt en förvaringscell där någon kunde hållas inlåst.

Andra brott bland åtalspunkterna rör häleri, ringa narkotikabrott, förberedelse till grov stöld och ringa vapenbrott.

Mannen har under rättegången nekat till alla anklagelser och i stället pekat ut en kompis som han inte velat namnge.