Olofström är bäst i Sverige – på friluftsliv

Olofström Artikeln publicerades
Foto: Gunnel Persson

Olofström tilldelades på torsdagen priset Sveriges friluftskommun 2019.

Utmärkelsen Sveriges friluftskommun utgår från en undersökning av arbetet för friluftsliv. Kommunerna får svara på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter. I år deltog 223 av Sveriges 290 kommuner i undersökningen som genomförts varje år sedan 2010.

Förutom Olofström fick Jönköping, Kalix, Leksand, Ludvika, Piteå, Sundsvall och Örebro maxpoängen 32 i undersökningen. Det som gör att Olofström är vassare än de andra är enligt Naturvårdsverket, som delar ut priset, en omfattande samverkansinsats där kommunen skapade ett natur- och friluftsprogram. Detta genomförde man genom medborgarforumen Påverka friluftslivet och naturvården! och genom workshopen Skolnära skogar.

– De ideella föreningarnas engagemang i samverkansarbetet bidrar på sikt till de positiva effekterna friluftsliv ger, till exempel bättre folkhälsa, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Olofströms kommun tilldelas 50 000 kronor som ska användas till fortsatt arbete för friluftsliv.

Priset Sveriges Friluftskommun delades ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Priset ges för att uppmärksamma och uppmuntra kommunernas arbete med att ge fler tillgång till friluftsliv.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.