Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Två ton skräp i Ronneby skärgård

Petflaskor, miljögifter, plastpåsar, bildäck och med kylskåp har hittats i Blekinge skärgård. Nu ska tio mil av Ronneby kommuns kuststräcka rensas, städas och återvinnas och man förväntar sig forsla bort drygt två ton skräp.
Ronneby • Publicerad 29 juni 2018
På en halvtimmes promenad längs kusten fylldes en 160 liters säck med skräp. Herman Wahlström berättar om det skräp som hittats på kuststräckan.
På en halvtimmes promenad längs kusten fylldes en 160 liters säck med skräp. Herman Wahlström berättar om det skräp som hittats på kuststräckan.Foto: Ewa Carlsson

Med start nästa vecka kommer sex personer från Resurs Blekinge påbörja storstädningen i Ronneby skärgård. Det är första gången kommunen gör en kuststädning i den omfattningen och man är osäker på exakt hur illa nedskräpningen är. Men man vet att det finns ett stort behov.

– Förra året gjordes en liknande insats i Karlshamn. På en kortare sträcka samlades det då in 800 kg skräp. Nu täcker vi ett större område och vi förväntar oss totalt samla in runt två ton skräp, säger Leif Mattisson, arbetsledare på Resurs Blekinge.

Annons

Via Naturvårdsverket har regeringen avsatt 17 miljoner för att städa den svenska kusten. Av denna summa har Ronneby kommun fått 540 000 kronor i bidrag vilket nu används till städinsatsen.

– Totalt kommer vi fram till sista september att täcka tio mil, och vi förväntar oss ett bra resultat, säger Sofie Samuelsson, miljöutvecklare Ronneby kommun.

Det är bland annat Harön, Karön, Lilla Ekön, Inre Stekön, Killingsholmen, Eneholmen och Kuggeboda som ingår i de totalt tio mil som kommer att täckas.

Thomas Svanberg, VD Resurs Blekinge berättar att mycket av det som flutit upp på öarna misstänks komma från större fartyg och har sedan dragits in i skärgården med havsströmmarna. Man vet också att det ligger mycket gammalt skräp som dumpats för flera år sedan. Enligt Håll Sverige Rent tar det mellan 10 till 20 år för en plastpåse att brytas ned. Metall och aluminiumburkar behöver över 200 år.

De städar i storstädar Ronneby kusten. Leif Mattisson, Matinus Bergqvist, Herman Wahlström, Stefan Persson, Thomas Svanberg, Tsartsidze Avtandil, Sofie Samuelsson.
De städar i storstädar Ronneby kusten. Leif Mattisson, Matinus Bergqvist, Herman Wahlström, Stefan Persson, Thomas Svanberg, Tsartsidze Avtandil, Sofie Samuelsson.Foto: Ewa Carlsson

Redan ute i skärgården gör kuststädarna en grovsortering innan tekniska förvaltningens båtar hämtar avfallet som sedan får avsluta sin resa på Angelskogs Återvinningscentral. Kommunen kommer att göra analyser och uppföljning på allt som plockas in från respektive kuststräcka och hoppas på så sätt upptäcka speciellt utsatta kustområden.

Resurs Blekinges personal i gröna tröjor är redo att anta sig utmaningen och dammsuga skärgården på skräp. Samtliga instämmer i att det känns väldigt meningsfullt med ett arbete som bidrar till en renare miljö och bevara den vackra skärgården och naturen.

Ewa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons