40 träningspass – ska symbolisera mäns våld mot kvinnor

Ronneby Artikeln publicerades
De 40 platser på träningspasset ska symbolisera kostnaden för mäns våld mot kvinnor i Sverige.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
De 40 platser på träningspasset ska symbolisera kostnaden för mäns våld mot kvinnor i Sverige.

Varje år kostar mäns våld mot kvinnor det svenska samhället 40 miljarder kronor.

För att uppmärksamma kostnaden går tjejjouren Rut och Wellness ihop i ett gemensamt event.

I siffran 40 miljarder är både det direkta och det indirekt våldet inräknat, vilket kan handla om allt från förlorad livskvalité till förlorad inkomst.

– En hisnande kostnad, säger Johanna Mathisson, ordförande i tjejjouren Rut i Ronneby.

För att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor kommer tjejjouren i samarbete med Wellness Ronneby att ta del av medlemsorganisationen Unizons projekt att cykla 40 mil för att symbolisera de 40 miljarderna.

– Men vi har valt att vända på siffrorna lite. Vi erbjuder 40 kostnadsfria platser på ett träningspass i stället, säger Johanna Mathiasson.

Passet hålls på Wellness den 30 maj och på plats kommer Johanna Mathisson att hålla ett kort tal innan passet drar igång.

– Det kommer också att vara enbart musik framfört av kvinnor för symbolikens skull, säger hon.

Fakta

Samhällskostnad

Summan 40 miljarder redovisas i SOU 2015:55, "Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck"

Beräkningarna bygger på EIGE:s, EU's jämställdhetsmyndighet, uppskattning av den årliga kostnaden för våld i nära relationer och könsrelaterat våld i Sverige

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.