Bevakningsbolag till Älgbacken

Ronneby Artikeln publicerades

Det kissas i hissar, spottas på hissdörrar och det skräpas ner i trapphus och miljöhus – och det har till och med hänt att sopor kastats från balkonger.

Ronnebyhus har svårt att komma tillrätta med nedskräpning och ibland nästan sabotageliknande tilltag mot såväl ute – som innemiljön i bostadsområdet Älgbacken.
– Varje dag går jag runt och plockar skräp i två timmar. Värst är det på Älgbacken 4, 6 och 8, säger Shaqir Kabashi, vaktmästare på Älgbacken.
Shaqir Kabashi bekräftar att det spottas på hissdörar.
– Ideligen, det krävs ett ständigt tvättande för att hålla hissdörrarna rena och det skräpas ner i trappuppgångarna.
Inte heller miljöhusen – där sopor ska lämnas – skonas. Ibland kastats sopor in på golven i miljöhusen istället för att läggas i de kärl som är avsedda för sopor.
– Under en period kastades det också ut vattenfyllda ballonger från balkongerna, men så vitt jag vet har det tilltaget nu upphört, berättar Shaqir Kabashi.
Han har också ansvar för området Peder Holm.
– Där är det lugnt. Nedskräpningen där är marginell, säger Shaqir Kabashi.
Men på Älgbacken är emellertid situationen så tillspetsad ur nedskräpningssynpunkt att Ronnebys tvingats sätta in extra resurser på städningen inom bostadsomnrådet Älgbacken.
Områdeschefen Håkan Fridh bekräftar också att kommunens miljökontor varit inkopplade på nedskräpningen inom bostadsområdet.
– Men inpektionsresultatet visade inte på mer nedskräpning än ”normalt”, säger Håkan Fridh.
Men han nämner samtidigt att det gjorts hembesök hos hyresgäster i syfte att få stopp på nedskräpningen.
– Och vi har varit hos både invandrare och svenskar. Efter det lugnade det ner sig ett tag, men under senare tid har nedskräpningen börjat tillta igen, säger Håkan Frdh.
Den dagliga tillsynen omfattar främst fyran och sexan på Älgbacken; trapphus, miljöhus och gårdsmiljö.
Håkan Fridh bekräftar att det har kastats sopor från balkonger, att det tryckts ner påsar med hushållsavfall i papperskorgar och att det har urinerats i hissar.
– Vi kommer inom kort att sätta in bevakningsbolag på rondering inom bostadsområdet och då handlar det om insatser från bevakningsbolagets sida utanför ordinarie arbetstid.
– Vi tar nedskräpningen på allvar och vi ska få bukt med den, säger Håkan Fridh.