Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De ska lägga Sverige för sina fötter

Här är gänget som – bokstavligen – ska lägga hela Sverige för sina fötter. I augusti gör elever och personal från Knut Hahnsskolans barn- och fritidsprogram ett försök att nå Kebnekaises sydtopp.
Ronneby • Publicerad 16 januari 2018
Gänget som satsar mot Sveriges högsta topp: Douglas Sundelin, Jesper Holmberg, Moa Jäderlund, Tuva Jarleberg, Rickard Willander, Oskar Håkansson och Daniel Larsson.
Gänget som satsar mot Sveriges högsta topp: Douglas Sundelin, Jesper Holmberg, Moa Jäderlund, Tuva Jarleberg, Rickard Willander, Oskar Håkansson och Daniel Larsson.Foto: Jens Svensson

Enligt de gamla skolböckerna mäter Kebnekaise 2 111 meter över havet. Men allt eftersom mätmetoderna har förfinats har Sveriges högsta berg krympt med några meter. Oavsett så är toppen både en fysisk och psykisk utmaning.

Nu ska fyra elever och tre lärare på gymnasieskolan Knut Hahns barn- och fritidsprogram göra ett försök att nå den.

Annons

Lärare Rickard Willander har en gång tidigare varit där. Han berättar att man kan möta flera utmaningar längs den jobbiga – och ständigt uppåtgående – vandringen.

– Vädret är det som kan ställa till det mest. Det kan snabbt skifta mellan 15 plusgrader och fem minus, säger han.

Trots detta så är Douglas Sundelin, Jesper Holmberg, Moa Holmberg och Tuva Jarleberg redo att ta sig an utmaningen. I augusti beger de sig till Kebnekaisemassivet för att ta sig till Sveriges högsta punkt.

– Jag är säker på att vi kommer att klara det. Vi är alla målmedvetna och beredda att göra det som krävs, säger Tuva Jarleberg.

Foto: Jens Svensson

Eleverna genomför bergsbestigningen i form av ett skolarbete där förutom själva tiden på berget även planering, research och förberedelser ingår.

– Vi ska bland annat vandra till Karlsnäs för att förbereda oss, säger Jesper Holmberg.

– De ska också få lära sig att sätta upp ett tält mitt i natten. Det kan vara bra att kunna om allt inte går som det ska där uppe, säger lärare Daniel Larsson.

”Vi ska fixa detta, annars kommer jag inte hem igen”

Skolan sponsrar gänget med flygbiljetter. Från Kiruna väntar sedan en bussfärd till Nikkaluokta, där vägen tar slut.

– Sedan får man vandra ett par mil till en fjällstuga och i det området vi ska övernatta i tält. Att sedan ta sig upp till toppen och tillbaka tar cirka 14 timmar, säger Rickard Willander.

Annons

Kebnekaisegänget har fått fem skoldagar avsatta till projektet i augusti. Med restid har man egentligen endast två dagar på sig att göra framryckningen mot toppen.

– Vi ska fixa detta, annars kommer jag inte hem igen, säger Jesper Holmberg och skrattar.

Foto: Jens Svensson

Oskar Håkansson anser att eleverna är väl förberedda för toppsatsningen.

– De sysslar alla med idrott och är vinnarskallar, jag räknar med att de klarar utmaningen, säger han.

Kebnekaisemassivet.
Kebnekaisemassivet.Foto: Mats Larsson

Nu närmast väntar bearbetning av sponsorer. Gruppen behöver bland annat utrustning och mat med sig till fjället.

Elevernas förberedelser och äventyr går att följa på såväl Facebook som Instagram. Väl på plats på toppen ska gänget sätta ut barn- och fritidsprogrammets flagga.

Jens SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons