E-sportprofiler gästade Ronneby

RONNEBY Artikeln publicerades
Julia "Juliano" Kiran, Emil "HeatoN" Christensen och Tommy "Potti" Ingemarsson tycker alla att e-sport ska bli en del av riksidrottsförbundet och var under torsdagen i Ronneby för att berätta om hur e-sporten format dem.
Foto:Maths Olsson
Julia "Juliano" Kiran, Emil "HeatoN" Christensen och Tommy "Potti" Ingemarsson tycker alla att e-sport ska bli en del av riksidrottsförbundet och var under torsdagen i Ronneby för att berätta om hur e-sporten format dem.

Tre av Sveriges, och världens, största e-sportprofiler besökte under torsdagen Ronneby för att berätta om hur e-sporten format deras liv.

Det råder ingen tvekan om att e-sporten, är stor bland Ronnebys unga. Redan en timme före utsatt tid hade ett 30-tal ungdomar satt sig för att vänta på sina stora idoler Emil "HeatoN" Christensen, Tommy "Potti" Ingemarsson och Julia "Juliano" Kiran på Blekinge Convention Center. E-sportprofilerna var i Ronneby för att föreläsa och berätta om sina resor i livet och vad e-sporten betytt för dem.

– De är mina förebilder allihop. Det ska bli helt fantastiskt att träffa dem, säger Sebastian Amilon, 16, som går den nya e-sportprofilen på gymnasieskolan Knut Hahn.

Och det är just datorspel på skolschemat som får mycket fokus när Sydöstran får en pratstund med de tre e-sportprofilerna.

– E-sporten har ju exploderat något enormt bara under de senaste två, tre åren men det är fortfarande många som har förutfattade meningar om vad e-sport egentligen är, säger Tommy Ingemarsson, som varit med och tagit fram läroplanen till Knut Hahnsskolans e-sportprofil.

Enligt Tommy Ingemarsson är e-sporten, tvärtemot vad många tror, oerhört socialt. Det handlar om samarbete och kommunikation. Man måste lära sig att söka information och så får man engelskan på köpet.

– Det finns fler skolor som har e-sport på schemat men det som finns i Ronneby är det enda genomtänka programmet. Det går inte bara att köpa en massa datorer, slänga in i ett klassrum och säga att det är e-sport som andra skolor har gjort.

Fördomar är ett annat återkommande tema. Julia Kiran berättar att hon tagit med sig äldre släktingar på tävlingar för att visa att datorspel som Counter Strike inte handlar om våld.

– Jag tror att det är mest äldre personer som tycker att det är lite främmande, säger hon och får medhåll av Emil Christensen.

– Ja, det är en generationsfråga. Det är lite som när actionfilmerna kom på 80-talet och många blev helt förskräckta.

För bara någon vecka sedan lämnade Emil Christensen in en ansökan till Riksidrottsförbundet om att få E-sporten erkänd. Något som väckt stor debatt i media.

Vad vill du säga till dem som inte anser att e-sport är en sport?

– Sätt er ner och titta på en match så kommer ni att ändra uppfattning. E-sport uppfyller alla krav för vad som anses vara en sport.

FAKTA

E-sportprofilerna

Emil "Heaton" Christensen var en av de första i världen med att få lön för datorspelet Counter Strike och han har vunnit allt som går att vinna. Han ansågs alltjämt som en av världens bästa Counter Strike-spelare mellan åren 2001 till 2007. I mars nästa år syns han som en av deltagarna i SVT:s "Mästarnas mästare".

Tommy "Potti" Ingemarsson. Före detta professionell Counter Strike-spelare och grundare av klanen Ninjas in Pyjamas (NiP). Har blivit framröstad som världens bästa spelare inom Counter Strike.

Julia "Juliano" Kiran från Karlshamn är en av världens bästa damspelare inom Counter Strike med många tunga titlar i bagaget.

Visa mer...