Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”En obefogad känsla att det skulle vara farligt i centrum”

Antalet anmälda brott har blivit färre – samtidigt visar polisens trygghetsmätning att känslan av otrygghet ökar bland invånarna i centrala Ronneby.
För att få bukt med problemet har bland annat en lokal samordning för trygghetsskapande insatser startat.
Ronneby • Publicerad 27 november 2018 • Uppdaterad 28 november 2018
Bibbi Rönnlund, Magnus Bergman, Kenneth Michaelsson, Alexander Vujovic och Katarina Johansson presenterade polisens och Ronneby kommuns trygghetsmätning för 2018 under tisdagen.
Bibbi Rönnlund, Magnus Bergman, Kenneth Michaelsson, Alexander Vujovic och Katarina Johansson presenterade polisens och Ronneby kommuns trygghetsmätning för 2018 under tisdagen.Foto: Emma Gunler

Under tisdagen presenterades polisens och Ronneby kommuns gemensamma trygghetsmätning för 2018. Trygghetsmätningen bygger på enkäter som skickades till 1 482 hushåll i augusti. Av dem svarade 1 003 stycken, vilket motsvarar drygt 67 procent av de tillfrågade.

– Vi har gjort den här mätningen sedan 2008, vilket ger oss bra statistik att titta tillbaka på. Att titta på var tryggheten ökar och hur människor känner, och inte bara se till antalet anmälda brott, är ett jättebra verktyg för oss i vårt arbete, säger Kenneth Michaelsson (C), ordförande i lokala Brå.

Annons

Trots att brottsstatistiken i Ronneby är fortsatt låg, sett till antalet anmälningar under 2018, visar mätningen att nästan 30 procent av de tillfrågade känner en oro för att utsättas för brott. Samtidigt har 1,6 procent svarat att de faktiskt har blivit utsatta för brott under de senaste 12 månaderna.

– Gapet mellan det faktiska och det upplevda har ökat, men då ska det sägas att det är inte bara i Ronneby vi ser detta, utan i hela Sverige, säger lokalpolisområdeschef Magnus Bergman.

Framför allt är det andelen som känner sig otrygga i centrala Ronneby som ökat. Allt fler upplever problem med folk som bråkar och slåss och personer som är narkotikapåverkade på öppen gata.

Samtidigt är andelen som oroar sig för våldsbrott fortsatt hög, även om det sjunkit något sedan fjolåret och framför allt 2016 när många upplevde att det var som stökigast med slagsmål i centrum.

– Jag kan tycka att det är en obefogad känsla att det skulle vara farligt att vistas i centrum, säger kommunpolis Alexander Vujovic.

I Kallinge har däremot känslan av trygghet ökat sedan 2017 och allt sammantaget ligger den upplevda tryggheten på samma problemindex som under fjolåret.

– Jag trodde att totalen skulle bli bättre men vi har i alla fall stabiliserat oss under toppnivån. Trygghetsmätningen från 2015 visade att Ronneby var en av de tryggaste platserna i Sverige, jag hoppas att vi kan vända detta och gå tillbaka till resultaten vi hade då, säger Kenneth Michaelsson.

Ett steg i den brottsförebyggande verksamheten är en ny satsning på brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser där polis, kommun och det kommunala bolaget Ronnebyhus samverkar.

– Att vi jobbar tillsammans inom ramen för EST (Effektiv samverkan för trygghet, reds. anm.) på det här sättet ska påverka den upplevda tryggheten åt rätt håll.

Lokalpolisområdeschef Magnus Bergman.
Lokalpolisområdeschef Magnus Bergman.Foto: Emma Gunler

– Det finns ett antal faktorer som påverkan om vi upplever trygghet eller ej. Det handlar om en mix av människor, åldrar och etnicitet men även hur vi exempelvis möblerar ett torg, säger Bibbi Rönnlund som är samordnare för det brottsförebyggande arbetet på kommunen.

Annons

Samtidigt tycker företrädarna för Ronneby kommun och polisen i Ronneby att det sammantaget har blivit en klar förbättring i Ronneby.

– Huvudsaken är att vi ska nå målet att ha ett tryggare och bättre Ronneby med mindre brott, säger kommunpolis Katarina Johansson.

Emma GunlerSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons