Familj åtalas för omfattande knarkförsäljning

Ronneby Artikeln publicerades
Delar av den narkotika som beslagtogs av polisen. Haschbitar förpackade i aluminumfolie.
Foto:Polisen
Delar av den narkotika som beslagtogs av polisen. Haschbitar förpackade i aluminumfolie.

Trafiken av knarkkunder var intensiv till Ronnebyfamiljen.

Betalningen skedde ofta via banktjänsten Swish.

Nu åtalas totalt nio personer för inblandning i fjolårets narkotikahärva.

Polisen slog till mot lägenheten i oktober förra året. Då hade man genom spaning kartlagt den frekventa trafik av kunder som besökte familjens lägenhet, i ett bostadsområde i Ronneby.

Vid husrannsakan beslagtogs cannabis, narkotikaklassade tabletter och närmare 300 000 kronor i kontanter. Dessutom visade en granskning av beslagtagna mobiltelefoner att en stor del av betalningarna mellan köpare och säljare skett via banktjänsten Swish.

Nu åtalas totalt nio personer för inblandning i den omfattande knarkhärvan. Fyra av dem ingår i samma familj och dessa personer satt efter gripandet häktade en tid. Tre av familjemedlemmarna har erkänt brott när åklagaren nu väcker åtal.

Enligt åtalet har familjen hanterat minst 118 gram cannabis samt en mindre mängd kokain under cirka ett års tid. Dessutom har de sålt narkotikaklassade tabletter.

Kunderna har varit en brokig skara människor, bland annat flera pojkar i 20-årsåldern samt äldre narkotikamissbrukare. Familjens affärsverksamhet var så pass etablerad att flera kunder knackade på dörren till lägenheten - under tiden som polisens husrannsakan pågick där inne.

Vid ett tillfälle stack en man in en sedel genom dörrspringan och sa till en polisman att han "ville ha röka för en hundring".

En 23-årig man i Ronnebyfamiljen pekas i förundersökningen ut som huvudman för narkotikaförsäljningen. Han har erkänt delar av försäljningens omfattning och uppger i förhör att han började sälja knark för att familjen skulle få det bättre.

De andra fem personer som åtalas i knarkhärvan misstänks ha köpt varierande mängder cannabis av familjen.

Polisen valde att genomföra husrannsakan i lägenheten den aktuella oktoberdagen sedan flera personer gripits i samband med en fordonskontroll vid Snäckebacksskolan i Ronneby. Två män flydde springande från polisen men observerades av andra personer när de gömde narkotika i en lövhög i grönområdet Snäckebacken.

Polisen misstänkte att männen just inhandlat knarket hemma hos familjen, varför man åkte till lägenheten.

Framöver väntar rättegång i Blekinge tingsrätt. Familjemedlemmarna riskerar att dömas till fängelsestraff.