Jaskrasch får Saabaktien att backa

Stockholm/Kallinge Artikeln publicerades
Foto: TT

Marknaden reagerade surt och Saab backar på börsen sedan ett av Försvarsmaktens Jasplan kraschat utanför Kallinge. Saab står nu redo att stötta myndigheterna vid en eventuell utredning.

– Vi kommer naturligtvis att bistå Statens haverikommission om en utredning tillsätts. Från Saabs sida står vi redo att bistå med både fakta och dokumentation och allt vad som efterfrågas av myndigheterna. Vi har redan nu tagit kontakt med Försvarsmakten, säger Ann Wolgers, presschef på Saab.

Strax efter nyheten om att ett Jasplan havererat i och med en fågelkollision i Blekinge föll försvarsbolaget Saab med över två procent på Stockholmsbörsen.

Men att flyghaverier likt den utanför Ronneby skulle medföra svårigheter för försvarsbolaget och Jastillverkaren Saab ser inte Danske Banks analyschef Björn Enarson.

Det är uteslutet att det har konsekvenser för bolagets uppmärksammade stridsflygsaffärer med bland annat Indien, enligt Enarson.

– Nej det påverkar absolut inte. Så som jag förstår det kraschade Jasplanet efter en fågelkollision, tyvärr. Det kan hända alla plan.

Saab vill inte i nuläget kommentera hur kraschen påverkar bolagets exportmöjligheter.

– Jag vill inte spekulera i sådana saker. I dag är det viktigaste för oss att piloten klarade sig oskadd och det är vi väldigt glada över. Nu kommer vi att stötta i alla utredningar kring detta, säger Ann Wolgers.

Kraschen följer på ett tufft år för Saab som under 2017 tampats med lägre orderingång och sviktande resultat. Ett annat bakslag för försvarsbolaget är korruptionsutredningen i Brasilien, vilken kan ha rubbat investerares förtroende för aktien som haft det motigt under våren.

Vid 12-tiden backar Saab 1 procent på Stockholmsbörsen.