Kärleksstolar i ny biosalong

Ronneby Artikeln publicerades
Janne Månsson, Mats Du-bar, Tomas Forsberg och Peter Persson på första raden i nya vip-salongen, som är utrustad med fotpallar.
Foto:Mattias Mattisson
Janne Månsson, Mats Du-bar, Tomas Forsberg och Peter Persson på första raden i nya vip-salongen, som är utrustad med fotpallar.

En elva år lång dröm har blivit sann.

Nu invigs den nya vip-salongen på Centrumbiografen i Ronneby - som har en särskild stolsrad för kärleksfulla par.

– Längst bak i salongen finns sex stycken "love seats". Där kan armstöden fällas upp om man nu skulle vilja sitta lite närmare varandra när man tittar på biofilm, säger Tomas Forsberg, som tillsammans med Peter Johansson äger och driver Centrumbiografen.

För bara några månader sedan kunde lokalen liknas vid en bombkrater. Ett gammalt restaurangkök revs bit för bit och det var ett mödosamt projekt för byggentreprenören Skanska.

– Det är trångt om utrymme här inne och det går inte att komma åt med stora maskiner. Det mesta har rivits för hand, säger Janne Månsson på Skanska.

Mats Du-bar, projektledare på Ronnebyhus som äger gamla Rådhuskällarfastigheten på Karlskronagatan, anser att det ett unikt byggprojekt som nu är färdigt i centrala Ronneby.

– Det är inte varje dag man får vara med om att bygga en bio. Bygget har varit en komplicerad process, jag och Janne har tillbringat åtskilliga timmar i lokalen för att mäta och komma på lösningar. Men nu är allt är klart måste jag säga att det har blivit väldigt bra, säger han.

För Tomas Forsberg väcktes drömmen om ytterligare en biosalong redan när han och Peter Johansson tog över Centrumbiografen för elva år sedan. Nu är man i mål.

– Vi är oerhört tacksamma för att Ronnebyhus har ställt upp och skapat denna fantastiska lokal åt oss.

Totalt har det kommunala bostadsbolaget investerat 7,5 miljoner kronor i fastigheten. I summan ingår också skapandet av nya lägenheter i markplanet intill.

– Sedan har vi investerat två miljoner kronor på bioduk, teknik och framför allt – biostolarna. De finns ingen annanstans i Sverige, säger Tomas Forsberg.

Raden närmast den lätt böjda bioduken har hamnat lite lägre än vad som först planerades.

– Därför har alla platser på den raden var sin fotpall, så att man kan sitta bekvämt.

På fredag är det invigning och öppet hus för allmänheten på Centrumbiografen, då den nya vip-salongen visas upp. Första film som visas i salongen blir "The Founder" - ett verklighetsbaserat drama om mannen som grundade snabbmatkedjan McDonald's.

– Vi får så mycket bättre förutsättningar nu när vi kan visa film i två salonger. Utbudet kommer att breddas ordentligt. På en lördag kan vi numera visa sex olika titlar mellan klockan 15 och 21, säger Forsberg.

Peter Persson är vd i Ronnebyhus. Han konstaterar att bolaget kommer att hämta hem sina satsade pengar på hyran.

– Men jag ser det också som en kulturgärning för hela Ronneby att vi har varit med om att förverkliga utbyggnaden, säger han.