Många vill bygga bostäder i Ronneby

RONNEBY Artikeln publicerades
Det råder akut bostadsbrist i Ronneby men flera nya aktörer visar nu intresse för att bygga i staden.
Foto:Sydöstran
Det råder akut bostadsbrist i Ronneby men flera nya aktörer visar nu intresse för att bygga i staden.

Det finns ett stort intresse för att bygga nya bostäder i Ronneby. Flera nya aktörer har vänt blickarna mot staden. "Hela bostadsmarknaden är i förändring. Jag har aldrig upplevt något liknande", säger kommunalråd Roger Fredriksson (M).

Enligt Ronnebys kommunalråd är det framför allt bolag från storstadsområdena som har börjat titta på Ronneby.

– Trenden sedan slutet på våren är att fler och fler aktörer, exempelvis företag från Stockholm, tittar på Ronneby. Vi har haft många positiva företagsetableringar vilket drar dem hitåt.

– Sedan har vi en akut bostadsbrist i Ronneby vilket aktörerna givetvis följer. Vi behöver bygga mer både i Ronneby tätort och på landsbygden.

Hur många, eller vilka, aktörer som vill börja bygga bostäder i Ronneby vill Roger Fredriksson inte avslöja i nuläget. Men flera av bolagen har både samhällsfastigheter kombinerat med bostäder.

Två av de områden där det kan bli aktuellt att bygga nya bostäder är villaområdet Hulta samt Bustorp. Sydöstran har tidigare berättat att Ronneby kommun och den privata aktören försöker nå en överenskommelse om en markförsäljning på Hulta.

– Men i princip all ledig tomtmark som vi har i Ronneby centralort är intressant. Vi har även fått förfrågningar utåt Johannishus och eventuellt Bräkne-Hoby, säger Roger Fredriksson.

Bara hittills i år har kommunen fått 380 nya invånare. Om prognosen håller bor det 600 nya invånare i Ronneby vid årsskiftet.

– Det är nytt rekord. Vi har haft en extrem befolkningsutveckling de senaste fyra åren. Så vi behöver tillskott på bostadsmarknaden eftersom det finns en brist, vilket vi ser i befolkningsutvecklingen. Det är fullt i bostadsbeståndet.

Nästa vecka väntas beslut om markförsäljning på Hulta.