Polisen varnar för plånbokstjuvar

Ronneby Artikeln publicerades
Polisen i Ronneby manar till försiktighet i handeln efter att flera personer har blivit bestulna på sina plånböcker.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Polisen i Ronneby manar till försiktighet i handeln efter att flera personer har blivit bestulna på sina plånböcker.

På kort tid har flera, framför allt äldre, personer blivit bestulna på sina plånböcker i Ronneby.

Nu manar polisen till försiktighet.

Under de senaste veckorna har flera plånboksstölder skett i Ronneby. Två män har blivit av med plånböcker de förvarat i bakfickorna på sina byxor och senast under tisdagen blev en kvinna bestulen på en adress i de centrala delarna av staden.

Kvinnan hade varit och handlat och när hon kom hem följde en okänd man efter henne upp i trapphuset. Mannen ska ha sagt något på ett språk kvinnan inte förstod varpå han lämnade byggnaden.

När mannen, som uppges vara i 40-årsåldern, hade gått upptäckte kvinnan att plånboken stulits ur hennes väska. Den innehöll bland annat bankkort.

Ronneby har även drabbats av flera rån och rånförsök. En 15-årig pojke delgavs misstanke om brott så sent som under förra veckan.

Nu manar polisen till försiktighet så att fler personer inte ska bli utsatta för plånbokstjuvar.

– Framför allt ska man inte skylta med att man har en plånbok i bakfickan, då är det bättre att stoppa den i innerfickan på sin jacka.

– Man ska heller inte stå och hålla plånboken i handen, då kan de sno den direkt, säger polisinspektör Helena Renberg till Sydöstran.

Enligt polis kan kvinnan i trapphuset ha blivit förföljd av tjuven. Helena Renberg säger till Sydöstran att att det finns flera sätt att gå till väga om man misstänker att någon förföljer en på stan.

– Kontakta någon och se till att du inte är ensam. Man ska aldrig gå hem själv om man tror att någon går efter en. Och öppna inte dörren om någon knackar på.

– En del står bakom axeln och kikar när man slår in sin kod i butiken, de memorerar den och sedan väntar de bara på ett bra tillfälle att rycka väskan. Slå koden på ett sätt så att ingen annan ser, säger hon.