Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Projektet som enar bygden

Direkt när asylboende på Tallet i Bräkne-Hoby öppnades så påbörjade ideella krafter integreringen mellan bygden och de nyinflyttade. Nu får projektet drygt 300 000 kronor för fortsatt utveckling.
Bräkne-Hoby • Publicerad 31 maj 2016
Här är en del av de Hobybor och asylsökande som dagligen jobbar med olika aktiviteter som ska skynda på integreringen. Nu får projektet ett ekonomiskt tillskott från kommunen. Foto: Marcus Johansson
Här är en del av de Hobybor och asylsökande som dagligen jobbar med olika aktiviteter som ska skynda på integreringen. Nu får projektet ett ekonomiskt tillskott från kommunen. Foto: Marcus Johansson

Sydöstran har tidigare berättat om Bygd i samverkans projekt med att integrera de asylsökande som bor på Tallet i Bräkne-Hoby.

– Redan andra dagen på Tallet så började vi med aktiviteter för de boende. Målet är att de ska lära sig svenska så snabbt som möjligt eftersom det är en viktig väg in i samhället, säger Erika von Buxhoeveden som är en av alla Hobybor som har spenderat mycket tid med de nyanlända.

Annons

Varje dag hålls det olika aktiviteter på Tallet, Måndagar är det träning och fotboll, tisdagar textilarbete, onsdag barnverksamhet, torsdag utflykter med naturgruppen, fredag promenader och fiskeresa. Det här är bara några exempel på de aktiviteter som ideella krafter håller i för att bidra till integreringen, och hela tiden fylls det på med nya idéer.

– Vi knyter ihop integrationen med vårt arbete med samhällsutveckling i Bräkne-Hoby, och vi försöker få in de nyanlända i vår ordinarie verksamhet i bygden, säger Ola Pagels som är styrelseordförande för Bygd i samverkan.

Nu har Bygd i samverkan fått 298 000 kronor i integrationsmedel, av de sammanlagt en miljon kronor som kommunen delar ut till föreningar som har projekt som främjar integrering.

– Vi såg en stark handlingskraft och framåtanda här i Bräkne-Hoby, det här är människor som är duktiga och verkligen vill hjälpa till, säger Roland Edvinsson som är chef för enheten för arbetsmarknad och integration på Ronneby kommun.

Hur pengarna ska användas är inte helt klart än, men från och med slutet av augusti så kommer Jenny Ryberg gå in och jobba på 75 procent som projektledare.

En förhoppning med projektet är att många av de nyanlända ska välja att bo kvar i Bräkne-Hoby när de har fått uppehållstillstånd.

Lions club Bräkne-Hoby, Svenska kyrkan, Sparbanken Eken och Ronneby kommun är några av aktörerna som har hjälpt Bygd i samverkan med integrationsprojektet.

Marcus JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons