Reflexgubbar kan rädda liv

Ronneby Artikeln publicerades
Ett antal reflexfigurer står uppsatta vid Ronnebys in- och utfarter. Kampanjen syftar till att fler ska bli uppmärksammade på hur dåligt vi syns i mörker utan reflexer.
Foto: Emma Gunler
Ett antal reflexfigurer står uppsatta vid Ronnebys in- och utfarter. Kampanjen syftar till att fler ska bli uppmärksammade på hur dåligt vi syns i mörker utan reflexer.

För tredje året i rad bedrivs en kampanj i kommunen med syftet att uppmärksamma vikten av att bära reflex under den mörka årstiden.

– Kan vi rädda ett liv så är vi nöjda, säger Oddvar Myhr från MHF.

De bilister som passerat in- och utfarterna till Ronneby under de senaste veckorna har garanterat sett de svarta figurerna i vägkanten. Vissa med reflexväst eller reflexbrickor, andra helt utan föremål som gör att de syns i mörker. Något som ska visa hur olika vi syns beroende på om vi bär reflex eller inte.

Bakom kampanjen står Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, i Ronneby.

– Vi vill göra folk uppmärksamma på hur dåligt man syns ute på vägarna när det är mörkt. Många tänker att ”ser jag bilen så ser den mig”, så är det ju verkligen inte, säger Oddvar Myhr, ordförande i MHF Ronneby.

Förhoppningen med kampanjen är att fler ska börja bära reflex efter mörkrets inbrott – men även se över de reflexer man redan har på sina ytterkläder.

– Reflexer är färskvara, de flesta håller bara i två eller tre år sedan måste de bytas ut. Jag menar, att lägga en femtiolapp på en ny reflex är en rätt billig livförsäkring.

Just nu står det tolv figurer längs vägarna i Ronneby, och fler ska de bli. De kommer även att flyttas runt till olika ställen fram till januari då kampanjen är över för den här gången.

– Sedan får vi väl hoppas att gubbarna får vara i fred och att de inte sparkas ner eller att reflexerna blir stulna.

– Så sent som i dag fick jag åka och skruva ner en attrapp på en av dem, det blir så tråkigt. Framför allt eftersom vi gör det här ideellt, säger Oddvar Myhr.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.