Så blir tilläggstrafiken på landsbygden

Ronneby Artikeln publicerades
Fler och tätare turer blir det på landsbygden med start den 17 juni.
Foto: Mattias Mattisson
Fler och tätare turer blir det på landsbygden med start den 17 juni.

Öppen närtrafik, anropsstyrd trafik, evenemangsbuss och fler schemalagda turer. Den 17 juni börjar satsningen på tilläggstrafik på landsbygden.

– Svårigheten är att kommunicera ut det till kommuninnevånarna och få dem att använda denna sortens kommunikation, säger Ellinor Andersson.

Sydöstran har tidigare berättat att Ronneby kommun satsar en halv miljon kronor på bättre kommunikation på landsbygden. Satsningen, som är ett tvåårigt projekt, började som en idé i ett försök att få en busslinje mellan Backaryd och Bräkne-Hoby.

I november i fjol träffades representanter från Öljehult, Belganet, Hallabro och Backaryd för att ta fram vilka behov av kommunikation det fanns på orterna. Gruppen utökades sedan med representanter från Bygd i samverkan och Järnaviks camping, men även från kommunen.

Därefter bjöds Blekingetrafiken in till möte. Ett beslutsunderlag klubbades igenom i mitten av april.

Den 17 juni börjar den nya tilläggstrafiken som bland annat innebär:

· Öppen närtrafik alla dagar mellan 08-18, utökning av målpunkt till Bräkne-Hoby. Tillgänglig för alla som uppfyller något av följande krav: Att adressen du reser till/från ligger minst en kilometer från en hållplats. Att hållplatsen ligger närmare än en kilometer, men endast trafikeras av högst två dubbelturer mellan klockan 9-17.

· Anropsstyrd trafik mellan Eringsboda-Ronneby för arbetspendling året runt och Hallabro/Backaryd till Bräkne-Hoby för att passa tågförbindelse på morgonen. Innebär att man måste meddela i god tid innan avgången om man vill åka annars kör inte bussen.

· Fler schemalagda turer mellan Listerby och Johannishus.

· Evenemangsbuss till Backaryd, Hallabro, Belganet och Öljehult från Tosia Bonnadagen och Östersjöfestivalen. Evenemangsbuss till Eringsboda från Tosia och Skärgårdsfesten.

· Helgturer på kvällstid under sommaren till Backaryd, Hallabro, Belganet från Ronneby och Järnavik.

– Vi som har arbetat med underlaget som lett fram till denna satsning är mycket nöjda och hoppas att det används flitigt, säger Ellinor Andersson, ordförande i Backaryds samhällsförening.

Eftersom det är en testperiod på två år måste även den nya tilläggstrafiken användas – om det ska bli en fortsättning år 2021. Ellinor Andersson ser en svårighet i att få ut informationen till kommuninvånarna.

– Jag hoppas att vi på landsbygden tar tillfället i akt att åka in till Ronneby eller ut till Järnavik under helgen. Eller beställa öppen närtrafik till Bräkne-Hoby järnvägsstation när vi skall resa med tåg söderut.

Information om turer och hur man bokar finns på Blekingetrafikens hemsida.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.