Så här blir Tosia Bonnadan

Ronneby Artikeln publicerades
Arrangörerna bakom Tosia Bonndan laddar upp inför firandet av 170-åringen. Åsa Andreasson, Axels Tivoli, Jeanette Rosander, Turism - och evenemangssamordnare, Mario Hammo, arrangör Ronneby Torg, Håkan Robertsson, Ronneby Folkteater, Aina Boneck Ekvall, ansvarig för marknadsknallar, Pavel Kargal, Axels Tivoli
Foto: Ewa Carlsson
Arrangörerna bakom Tosia Bonndan laddar upp inför firandet av 170-åringen. Åsa Andreasson, Axels Tivoli, Jeanette Rosander, Turism - och evenemangssamordnare, Mario Hammo, arrangör Ronneby Torg, Håkan Robertsson, Ronneby Folkteater, Aina Boneck Ekvall, ansvarig för marknadsknallar, Pavel Kargal, Axels Tivoli

På fredag startar firandet av den 170-åriga marknaden. De gamla traditionerna blandas med en hel del nyheter - så här blir Ronnebys tosigaste helg.

Den stora nyheten på Tosia Bonnadan är matfestivalen ”Smaka på Tosia”.

– Det är ett helt nytt koncept. Vi har satsat på att göra hela ytan vid torget till en plats för mat, dryck och livemusik, säger Mario Hammo, arrangör för aktiviteterna på Ronneby torg.

Ett tiotal matvagnar kommer stå på nedre delen av torget. Urvalet är brett och de rullande restaurangköken serverar allt från glass till hamburgare.

– Vi har försökt att ta hit de bästa inom sitt område och låta dem göra det som de är bra på, säger Mario Hammo

Övre delen av torget blir serveringsområde med runt 500 sittplatser. Dagtid serveras mat och dryck och blir även en plats att sitta för de som testar maten från restaurangvagnarna. På fredag- och lördagskväll blir det festivalstämning med livemusik från scenen.

Barnens Tosia håller som vanligt till i Rådhusparken men utökar med fler aktiviteter. Parken blir barnens och fylls av äventyr och upplevelser. Indianby, pinnbröds bakning, vaskning av silvermalm och ponnyridning är några av de olika gratis aktiviteter som erbjuds.

– Vi kommer också att ha två gratis teaterföreställningar varje dag och så har vi ett varietésällskap som minglar runt, säger Håkan Robertsson, verksamhetschef Ronneby Folkteater.

Axels tivoli är en återkommande tradition på marknaden. I år koncentreras tivolit till två områden. Parkeringsplatsen i kvarteret David och vid Söderbro, där de även kommer att disponera Blasius Königsgatan till tivoli.

– Storleksmässigt kommer det att bli precis som det brukar vara och vi har en blandning som passar både barn, ungdomar och familjer, säger Åsa Andreasson, Axels Tivoli.

En sista nyhet för året är att kommunen har tagit fram ett programblad för marknaden.

Där finns alla tider för de olika aktiviteterna och kartor över marknadsområdet samt olika aktiviteter som händer runt omkring i staden under Tosia helgen.

Programmet finns tillgängligt på marknadsområdet men finns också att hämta på kommunens hemsida.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.