Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Proffset tipsar: Så väljer du rätt grill

Det har blivit populärt att grilla. Nu sker det året om och det ställs allt högre krav på både grillar och deras redskap.
Fredrik Olsson, innesäljare på Gamla jernboden, delar med sig av sina bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt.
Ronneby • Publicerad 5 april 2019
Fredrik Olsson, innesäljare på Gamla jernboden, hjälper dig att hitta rätt grill.
Fredrik Olsson, innesäljare på Gamla jernboden, hjälper dig att hitta rätt grill.Foto: Andreas Blomlöf

Fredrik Olsson, innesäljare på Gamla jernboden, berättar att så fort solen tittar fram vill människor köpa grillar. Att grilla är inte längre bara en typ av matlagning utan en hobby.

– Det var för fyra-fem år sedan det blev stort. Jag tror att det beror på tv. När det kommer i tv får det sån genomslagskraft, säger Fredrik.

Klotgrillen är vanligast.
Klotgrillen är vanligast.Foto: Andreas Blomlöf
Annons

Nu har grillfantasterna inte bara en grill utan gärna både kol-, gasolgrill och stekhäll. Vanligast är klotgrillen med kol. Den finns både i öppna varianter som du grillar kotletter eller korvar på samt andra med lock som ger fler möjligheter.

Då blir den som en ugn och du kan även göra långkok i den. Klotgrillen är enkel och en bra förstagrill. Det kan dock ta 45 minuter innan du kan börja tillaga maten. Det enda du behöver förutom redskap är briketter eller kol. Entusiasterna byter ut tändvätskan mot en skorstenständare.

Du lägger kol eller briketter och en tändpåse i den, sätter den i botten av grillen och tänder. När du har fått den varm lyfter du ut skorstenen med grillhandskar och häller ut innehållet i grillen.

– Det är ett mer miljövänligt sätt och du slipper tändvätska, säger han.

Grillentusiasterna satsar på en gasolgrill.
Grillentusiasterna satsar på en gasolgrill.Foto: Andreas Blomlöf

De mest inbitna entusiasterna satsar på gasol. Den blir varm på en kvart och du kan laga samma saker som på klotgrillen.

Fredrik menar dessutom att valet av grill inte påverkar smaken. Det märkte han under ett blindtest på en kurs. Enligt honom är gasolgrillen också enkel. Här behöver du inte kol eller briketter utan endast en gasoltub. Tänk dock på att inte placera den under grillen utan ungefär en meter ifrån.

Elgrillen är ett alternativ för den som bor i lägenhet.
Elgrillen är ett alternativ för den som bor i lägenhet.Foto: Andreas Blomlöf

Ett alternativ för den som bor i lägenhet är en elgrill. Den har samma funktion som de andra typerna och även till den finns det lock som gör det möjligt för långkok. Han tycker inte att smaken skiljer sig särskilt mycket här heller.

– Denna blir varm direkt. Du sätter i gång den och sedan kan du lägga på köttet efter en minut, säger han.

Elgrillen är dessutom väldigt enkel. Du kopplar bara in kontakten i ett eluttag.

Det enda underhållet grillarna kräver är rengöring av gallret. Skrapa rent det medan det fortfarande är varmt. Dessutom bör du ha ett överdrag på den. Då kan den stå ute året om och i alla väder.

I takt med att det har blivit populärt har det kommit fler tillbehör. Det finns både wok, stekgryta, stekpanna och våffeljärn. Dessutom finns det grillspett och korgar, som roterar, att fästa över elden. Med dem kan du till exempel göra gyros, popcorn och pommes frites. Fantasterna har förstås även termometrar som är appstyrda och som kan kopplas till mobiltelefonen.

Stina PetterssonSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons