Misstänkt tjuvliga stal för hundratusentals kronor

Ronneby Artikeln publicerades
Här handlar de misstänkta tjuvarna svarta sopsäckar och ficklampor innan stölderna.
Foto: Polisen
Här handlar de misstänkta tjuvarna svarta sopsäckar och ficklampor innan stölderna.

Stöldligan tros ha turnerat runt i regionen i en vit skåpbuss.

En oktobernatt i år greps kvartetten efter en misstänkt båtstöld i Trolleboda.

Nu kommer åtalet om grov stöld och åklagaren kräver att de utvisas.

En larmad båtplats i Trolleboda, sydväst om Ronneby, blev kvartettens fall en natt i oktober i år. En vit skåpbil tros ha fungerat som stöldligans mobila central. Där hittade polisen bland annat en bultsax, skärverktyg samt en våtdräkt.

Kvartetten misstänks ha flyttat tre fritidsbåtar från en brygga och därefter stulit motorer, batterier, ekolod samt andra föremål. Godsvärdet uppgår till totalt 228 000 kronor.

De fyra männen, samtliga hemmahörande i Vitryssland, har suttit häktade sedan de greps och åtalas nu för grov stöld. Brottet bör enligt åklagaren bedömas som grovt på grund av stöldgodsens stora värde och eftersom männen har planerat stölderna, anser åklagaren.

Männen förnekar brott. I förhör har de lämnat olika förklaringar till varför de befann sig i Sverige.

En av dem säger att han skulle köpa en bil. En annan uppger att han blivit förälskad i den svenska naturen under ett tidigare besök och planerade en cykelsemester.

En tredje uppger att han var rejält packad efter att ha druckit ansenliga mängder vodka och därför inte minns något. Han minns bland annat inte varför han hittades gömd av polisen i en vedhög under en presenning.

Vid en fällande dom riskerar de fyra männen fängelse i upp till sex år.

Åklagaren yrkar att männen ska betala 111 160 kronor i skadestånd till de drabbade båtägarna för bland annat skadorna på båtarna, värdeminskning och förlorad arbetsinkomst.

Åklagaren kräver också att tingsrätten beslutar att männen ska utvisas efter avtjänade straff samt att de förbjuds återvända till Sverige i fem år.

Tidigare i höstas gick polisen ut och varnade för att utländska stöldligor hade tagit sig in i Sverige med syfte att begå brott.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.