Toppkväll med Winnerbäck

Ronneby Artikeln publicerades
Lars Winnerbäck gick åt samma håll som publiken på söndagen.
Foto: SOFIE ANDERSSON PHOTOGRAPHY
Lars Winnerbäck gick åt samma håll som publiken på söndagen.

Ibland är Lars Winnerbäck så bra att man inte vet om man ska plocka fram mobilen och filma, eller bara stå och njuta. Det är oftast bäst att göra det sistnämnda.

Han har aldrig varit de stora gesternas man. Men Lars Winnerbäck har något annat. Från hipsterfavorit för tjugo år sedan har han blivit folkkär. Med en publik på runt 4.500 personer som tar emot honom med öppna armar, då blir det magiskt i sommarkvällen i Brunnsparken.

När han lunkar in på scenen vid niotiden på kvällen då glömmer publiken att de stått och köat en timme för att en få en hamburgare. Han börjar lugnt med ”En tätort på en slätt”, stegrar med ”Utkast till ett brev” och lägger i ännu en växel med ”Dunkla rum”. Där och då känner man att det här blir en bra kväll. Och musikerna han har med sig, med skicklige Calle Ekerstam på sologitarr, backar upp honom på ett dynamiskt sätt. Kompgitarrist är Staffan Johansson från Sölvesborg.

Efter fjärde låten tar Lars Winnerbäck till orda:

– Ronneby! Kul att se er och att det är så mycket folk! Vi ska åt samma håll, eller hur?

”Järnvägsspår” från albumet ”Tänk om jag ångrar mig och ångrar mig igen” blir extra suggestiv, metallisk och dyster när en film av en mörk stad spelas upp i kulissen. ”Ingen soldat” görs också riktigt snyggt.

Lars Winnerbäck har alltid varit gammal i själen. Nu börjar han också bli till åren som artist.

– Att stå här på scenen och spela mina äldre låtar är som att befinna sig på två platser samtidigt, förklarar han och berättar om när han som 23-åring var relativt ny i Stockholm och inte lyckades skapa julstämning i sin lägenhet. Det var då han skrev ”Hugger i sten”, som leder till allsång i hela Brunnsparken. Därefter kommer ”För dig” i en version som är så förnämlig att man vill ta fram mobilen och filma.

På grund av pressläggning fick vår reporter dessvärre avvika efter den höjdpunkten.

Arrangören Svenerik Olsson på Enduo var glad för att det kom så mycket folk.

–Vi är verkligen jättenöjda, säger han.

Kvällen inleddes av Anna Ternheim, som bjöd på en timmes stillsam musik.

Anna Ternheim.
Foto: SOFIE ANDERSSON PHOTOGRAPHY
Anna Ternheim.