Vattnet fortsätter att stiga – varning även för Bräkneån

Ronneby Artikeln publicerades
Vattnet i Ronnebyån möts av högt vattenstånd i havet, vilket förvärrar situationen.
Foto: Jens Svensson
Vattnet i Ronnebyån möts av högt vattenstånd i havet, vilket förvärrar situationen.

SMHI:s klass 1-varning för höga vattenflöden i Ronnebyån från julhelgen förlängs – och väntas vara kvar en bit in i nästa vecka.

Samtidigt utfärdas en varning för höga flöden i Bräkneån. Ronneby kommun förbereder för att sätta in åtgärder om läget förvärras.

– Vi följer situationen hela tiden och kontrollerar vissa platser flera gånger per dag. Värst brukar det vara längs Reddvägen, mot Ronnebyhamn.

– Den vägsträckan tvingades vi stänga av förra året på grund av att Ronnebyån hade höga flöden och vi är beredda att göra det igen, säger Patrik Hellsberg, park- och gatuchef i Ronneby kommun.

Sydöstran berättade den 26 december att SMHI gått ut med en klass 1-varning för Ronnebyån. Varningen gäller för höga vattenflöden i åfåran, i stort sett hela vägen från den småländska källsjön Rottnen till utloppet i Ronnebyhamn.

Foto: Jens Svensson

De höga flödena förklaras med omfattande snösmältning och nederbörd i framför allt Småland. Nu flaggar SMHI för att de höga nivåerna håller i sig. Klass 1-varningen blir därför kvar till en bit in in i nästa vecka.

– Läget är bekymmersamt, särskilt om vi får mycket lokal nederbörd hos oss också, säger Patrik Hellsberg.

Ytterligare en omständighet förvärrar situationen i Ronneby.

– Vi har samtidigt ett högt vattenstånd i havet, vilket gör att vattnet i Ronnebyån stoppas vid utloppet i hamnen. Det kan ställa till det en hel del.

– Förra året översvämmades ett område i Ekenäs, vid restaurang Villa Vassen på grund av högt vattenstånd.

Foto: Jens Svensson

SMHI utfärdade på onsdagen ytterligare en klass 1-varning för höga vattenflöden i Ronneby kommun. Denna gäller Bräkneån, där situationen väntas kulminera till helgen.

Flödena i trakterna kring Bräkne-Hoby väntas gå ner under klass 1-nivå i nästa vecka.