Släkt & Vänner

Maria Steen: Lugn och fin, vi gör små framsteg hela tiden

Släkt & Vänner Artikeln publicerades
Foto:Claudio Bresciani / TT

Vi får kollektivt kritik för att vi sopsorterar för dåligt. Vi är bättre än förr, men inte bra. Men, kom igen! Kolla vilket material klimatförbättrarna har att jobba med!

Vi är ju några stycken som varit med när konservburkar och potatisskal samsades i samma soppåse. Det var tider det. Man kastade skräpet och så - VIPS! så var det borta.

Den enda omsorg man förväntades ha, var att inte kasta trasigt glas direkt i soporna, för då kunde sophämtarna skära sig på ryggen när de kastade upp säcken och bar den till sopbilen.

Vi var väl inte så mycket dummare då än nu, men långt ifrån lika upplysta. Nu är gamla sopnedkast i hyreshusen plomberade, och det tycker vi är helt okej. Betydligt längre tillbaka kunde man stå och lyssna när en flaska släpptes från våning fyra och till slut landade med ett kras nere i soprummet.

Lika spännande varje gång. I dag känns det nästan lite skämmigt att det bara förekom.

Jag kan i alla fall svära mig fri från sopnedkasten, för när jag var liten hyrde vi på övervåningen i ett tvåfamiljshus. Vi fick bära ut soporna noggrant insvepta i tidningen. Hade vi varit digitala på den tiden vete tusan hur vi hade blivit av med avfallet.

Min stackars hamster, till exempel, gick den vägen när han lämnade jordelivet. Svepningen utgjordes av lokaltidningen Nya Norrland. Ingen av dem finns numera.

R.I.P. båda två.

Jag är inte så engagerad i hur folk sorterar i dag. Jag tror att alla gör så gott de kan. Lite värre är det med det som slängs på gatan.

Jag kan ha stark medkänsla med den som ställt ifrån sig en halvdrucken öl på ett elskåp en blöt helgafton. Nästan heders, att inte dricka upp den/slänga den i asfalten utan bara ställa den där, snyggt och prydligt, och förhoppningsvis bara lulla hem och ta död på alla kvalster i kudden med en enda utandning. Sov gott.

Men allt detta tuggummi på trottoarerna...

Trottoarerna är vitfläckiga och det måste vara gamla tuggummin. Lite mysko trots allt, det är ju inte ofta man ser någon tugga tuggummi nu för tiden. Å andra sidan, man kanske inte ser så många som tuggar tuggummi, just på grund av att de spottat ut det på trottoaren?

Låt oss för all del inte göra tuggummituggarna till miljösvin. Det finns redan gratispåsar här och där för hundbajs. Snart kommer tuggummiplank. "Kleta fast ditt Extra Professional Strong Mint här."

Kom ihåg var ni läste det först.