Släkt & Vänner

Maria Steen: Utan en viss skärpa blir det inte bra alls

Släkt & Vänner Artikeln publicerades
Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT

Nu har de långa knivarnas nätter infallit. Slipen dras noggrant längs eggen. Knivbladets spänst kontrolleras. Inget får gå fel.

Misslyckas man med förberedelserna kan hela julhelgen bli förstörd. Skinkskivorna ska vara tunna som ostskivor - annars kan man lika gärna duka fram fiskpinnar och lasagne på julbordet.

Jesu födelse i all ära, men det är lika mycket mormors förskärare som lyfter denna högtid till höga höjder.

Bra knivar i köket är ett måste om man är lagd åt matlagningshållet. Man kan trycka sig igenom en gurka och hjälpligt få död på en rädisa, även om kniven är slö. Men när man står och gör en grundsats till ketchup, när man egentligen bara skulle skiva en tomat, så tryter tålamodet med redskapen.

Skiva ett färskt bröd med en slö kniv är inte heller något att rekommendera. Limpan ser ut som toapappersrullen i reklamen, fullständigt hoptryckt. Och man har inte samma behov av att spara förvaringsutrymmen för en stackars brödlimpa som ett 16-pack toalettpapper.

Jag har ett gäng danska knivar som varit stora favoriter. Men med åren har de börjat tappa charmen och jag är i stort behov av en knivslipare. Vad finns de nu för tiden? "Jag slipar knivar, jag slipar saxar. Jag slipar solsken och dagligt bröd."

Sällan står det en skärslipare och trallar utanför dörren numera.

Det finns ju slipmaskiner att köpa och jag skaffade en, av kanske inte bästa sort. Som tyr var testade jag på en gammal kniv som jag redan petat ur knivlaget. Den blev aldrig vad den varit. Och det är ju dit man helst vill komma.

Hushållet har även några nya vansinnigt vassa köksknivar. Man ställer omedvetet fram plåsterpaketet varje gång de ska användas.

De är så vassa att de göms i en låda i ett skåp, om det skulle komma nån som vill skära något i köket. De får hålla till godo med de danska. Man vill ju inte att ens gäster ska skada sig. Det hinner bli skinn på potatisen innan alla tryckförband är lagda. Det kan bli dålig stämning också.

I dag ska i alla fall skinkan skäras med The Knife. Lövtunna skivor på sprött tunnbröd, med senap gjord efter Lasse Steens recept. Änglarna sjunger.

Ät gott och var rädda om varandra!