Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Därför går vi i fackeltåget”

"Jag är glad och förvånade över att det har hållit i så länge” säger #metoo-fackeltågets arrangörer om kampanjen mot sexuella trakasserier.
Sölvesborg • Publicerad 14 januari 2018
Foto: Anton Kyhlbäck

I veckor har Marie Eriksson och Alexandra Melander från Sölvesborg planerat #metoo-fackeltåget i Sölvesborg. Med en grupp om ungefär 50 personer från hela Sverige har de stött och blött tips om råd inför manifestationen.

Nu berättar de om kampanjen mot sexuella trakasserier.

Annons

– Tänk när jag blir gammal och kan känna att jag har skapat en bättre framtid för min dotter, säger Marie Eriksson.

– Den stora förhoppningen är helt enkelt att skapa en bättre värld, en bättre framtid, tillägger Alexandra Melander.

Båda har varit med i liknande kampanjer. Det var så Alexandra Melander och Marie Eriksson träffades för första gången och blev vänner för ungefär två år sedan.

När de först hörde om den numera världsomspännande hashtaggen ”metoo” på sociala medier visste de inte vilket genomslag den så småningom skulle ha.

– Jag gick upp på morgonen, minns jag, dagen efter Alyssa Milano hade startat trenden. Då tänkte jag att det här kanske kan leda till förändring, säger Alexandra.

– Nu är jag glad och förvånad över att det håller i så länge, säger Marie Eriksson, och berättar att hon var med och skrev under uppropet ”timeout” om övergrepp inom idrottsvärlden.

Den 15 oktober förra året började det allmänna uppropet som senare i flera veckor skulle fylla sociala medier, tv-kanaler, radioprogram med historier om övergrepp mot kvinnor i vardagen och på arbetsplatser.

Historier om små överträdelser till grova brott.

Kvinnor som systematiskt blivit utnyttjade av chefer och kollegor, grupper i samhället som tiger om övergrepp och våldtäkter.

– Vi kan inte längre sopa de här problemen under mattan. Detta finns i alla samhällsklasser, men nu känns det som samhället tar de här frågorna på allvar, tillägger Alexandra Melander.

Annons

När Sydöstran träffar Alexandra och Marie lyfter de fram att fackeltåget och #metoo-kampanjen handlar om att medvetandegöra.

Människor i samhället måste tänka på hur de beter sig mot andra, säger de.

– Det är viktigt att vi driver vidare frågan, och att vi är jobbiga mot politikerna för att göra samhället tryggare, säger Alexandra Melander.

– Och att vi även är jobbiga på arbetsplatsen, och på familjemiddagarna, tillägger Marie Eriksson.

I skrivande stund är det ungefär 100 personer som har anmält intresse till att gå med fackeltåget, bland annat kommunalråd Heléne Björklund (S) och kvinnojouren, som samlas på Stortorget i Sölvesborg.

De har förberett manifestationen med vattenhinkar, planerat en rutt i staden, och berättar att tåget är en tyst fackelmanifestation.

– Vi hoppas även att det här kan ge ringar på vattnet i andra frågor, som jämställda löner, fördelning av föräldraledighet och mycket annat, säger Marie Eriksson, arrangör för #metoo-fackeltåget i Sölvesborg.

Alexandra Melander och Marie Eriksson arrangerar fackeltåg i Sölvesborg.
Alexandra Melander och Marie Eriksson arrangerar fackeltåg i Sölvesborg.Foto: Anton Kyhlbäck
Anton KyhlbäckSkicka e-post
Så här jobbar Sydöstran med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons