De tar över efter Emilie Pilthammar

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Kith Mårtensson och Paul Andersson blir Moderaternas nya ansikten utåt.
Foto: Jörgen Klinthage
Kith Mårtensson och Paul Andersson blir Moderaternas nya ansikten utåt.

Paul Andersson blir ny vice kommunstyrelsens ordförande och Kith Mårtensson blir ny gruppledare och även ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Det blev som väntat Paul Andersson som blir ny vice kommunstyrelsens ordförande och han tar där med över Emilie Pilthammars tidigare roll. Han blir även vice gruppledare.

På frågan om Kith Mårtensson ser det som en revansch, svarar hon:

– Nej, det gör jag inte. Jag valde av olika skäl att backa när det var som det blev i höstas. Jag ville ju också bli gruppledare i höstas,. men jag ser det ändå inte som en revansch. Det är klart att det hade varit bättre om det som har hänt inte hade hänt, säger hon.

– Jag ser det som en utmaning att få vara med och börja om, säger hon.

Samtidigt tar Arne Bogren som idag är borgmästare över ordförandeskapet i personalutskottet.

– Det viktiga är nu att få tillbaka förtroendet från väljarna. Jag tror att vi nu har fått ett bra lag och har alla förutsättningar, säger Arne Bogren.

Hur har det som har hänt skadat partiet?

– Jag tror att det kan vara positivt också. Bara den här veckan har vi fått tre nya medlemmar. Jag tror inte att det har skadat partiet. jag tror att folk är så pass medvetna att de förstår vad som ligger bakom, säger Arne Bogren.

Paul Andersson återkommer vid flera gånger under pressträffen i tisdagskväll om vikten att formera ett lag och att skapa stabilitet och att vi drar åt samma håll

Anders Fransson blir ny vice ordförande i omsorgsnämnden efter Inger Pilthammar som valt att lämna sitt uppdrag.

Det var enligt Arne Bogren en enig grupp som står bakom valet av Paul Andersson och Kith Mårtensson.

Kith Mårtensson var Moderaternas toppnamn i valet 2018, men blev i oktober med minsta möjliga marginal petad från förstaplatsen efter en inre maktkamp.

Bara några dagar efter att Kith Mårtensson petades hon från såväl förstaplatsen som i partiets förhandlingsdelegation. Kort därefter presenterades Samstyret vid ett stort pressuppbåd på en restaurang i Sölvesborg. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och SoL-partiet tog makten.

Kith Mårtensson hade innan valet klargjort att partiet gick till val för ett maktskifte och att man ville ha en ny Alliansregering. Hon var tydlig med att hennes parti kunde samarbeta över sakfrågor med SD och övriga partier.

Valet av Emilie Pilthammar innebar att partiet tog ett steg närmare en samverkan med SD. En samverkan som innebar att Alliansen sprack och Liberalerna och Centerpartiet allierade sig med S.

Vad blir nästa steg?

– Det blir att träffas i Samstyret och fortsätta det arbete som vi har påbörjat, säger Arne Bogren.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.