Furulundsskolan skjuter på rekrytering av skolsköterska och kurator

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Det åtgärdspaket som gymnasienämnden klubbade i somras visar sig nu inte räcka till. Nu tvingas man spara ytterligare 1,3 miljoner kronor.
Foto:Gunnel Persson
Det åtgärdspaket som gymnasienämnden klubbade i somras visar sig nu inte räcka till. Nu tvingas man spara ytterligare 1,3 miljoner kronor.

I maj i år tvingades gymnasienämnden klubba ett åtgärdspaket för att ekonomin skulle komma i balans. Det visar sig nu inte räcka utan tjänstemännen har lagt fram ytterligare besparingar. Bland annat gör man besparingar på den fria körkortsutbildningen och städningen under loven.

Körkortsutbildningen var menat som ett sätt att göra skolan mer attraktiv, men nu tvingas man alltså dra ner på ambitionerna. En ledig tjänst som skolsköterska och kurator besätts först nästa år. Att inte besätta de två tjänsterna i höst gör att nämnden kan spara en kvarts miljon.

Andra åtgärder för att klara ekonomin är en omfördelning av bidrag från Skolverket och mindre städning. Det som dragit över budget är främst ökade kostnader för interkommunal utbildning. Totalt är det 1,3 miljoner som nämnden tvingas spara in. Bakgrunden är att det åtgärdspaket som nämnden tidigare lagt inte är tillräckligt.

Direktionen har krävt att ekonomin ska vara i balans vid årets slut. Klockan i fredags förmiddag hade direktionen för Sölvesborg-Bromölla kommunalförbund ett extra insatt möte för att godkänna de sparförslag som gymnasienämnden presenterade.

Färre körkortselever innebär att skolan nu sparar in 150 000 kronor. Endast 30 elever ska i höst gå körkortsutbildningen.

Lottie Mattsson, rektor på skolan, hävdar att skolan inte drar ner på körkortsutbildningen utan att den fortgår som planerat.

– Idag har mentorer fått information till de 30 elever som är utvalda i denna första omgång. Fler elever kommer få ta del av körkortssatsningen under höstterminen, säger hon.

Men enligt det åtgärdspaket som nämnden tagit fram och direktionen godkänt så ingår en besparing på 150 000 kronor på korkortsutbildningen. Totalt var den budgeterat till en halv miljon från början.

En del i åtgärdspaketet är att göra besparingar på städningen under loven. I augusti i fjol hotade Miljöförbundet med ett vite för just brister i städrutinerna.

Det var i våras som förbundschefen i Sölvesborg-Bromölla kommunalförbund fick i uppdrag att ta fram ett åtgärdspaket.

Åtgärdspaketet innebar att 17,5 tjänster sparades in, att vårdprogrammet och musikprofilen lades ner, industriprogrammet tills vidare lades i malpåse. Samt att de elever som går på introduktionsprogrammet fick gå i större klasser.

I juni i år var det 406 elever som valde att gå på ett annat gymnasium än Furulundskolan.

I augusti i år beräknas antalet öka till 460. Det är nästan en ökning med 15 procent. När det gäller elever som kommer utifrån som väljer att gå på Furulundskolan så har andelen ökat något och är idag 63 elever.

Trots det så pekar ekonomin ner. I dag väljer 47 procent Furulundskolan, medan det i Sölvesborg är 70 procent. 231 Bromöllaungdomar har spridit ut sig på 31 gymnasieskolor utanför de båda kommunerna.

På sitt nästa möte senare i höst ska nämnden lägga en budget för nästa år.

– Det mesta pekar mot att det blir tufft även nästa år för Furulundsskolan, säger Daniel Berg.