Handikappad boende hotas av parkeringsböter

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Trafikingenjör Milos Jovanovic menar att en handikappsplats inte skulle lösa problemet och att man inte kan inrätta en sådan parkeringsplats för bara en eller två personer.
Foto:Gunnel Persson
Trafikingenjör Milos Jovanovic menar att en handikappsplats inte skulle lösa problemet och att man inte kan inrätta en sådan parkeringsplats för bara en eller två personer.

Den omtalade på- och avstigningsplatsen på Västra Storgatan som var menad att underlätta för en handikappad boende blev i stället ett moment 22. Nu hotas denne av böter om han parkerar på platsen.

Under en längre tid har en boende på Västra Storgatan velat att kommunen hittar en lösning hur han ska kunna parkera sin handikappsbuss.

Efter ett och halvt år beslutade kommunen att i veckan inrätta en av- och påstigningsplats på gatan. Detta innebar att två parkeringsplatser försvann och att det skapades en no zon där man inte fick parkera.

– Som det nu är så är det inte bra. Nu måste efter att jag stannat min handikappsbuss försöka leja någon som sedan kan flytta den. Om jag inte gör det så får jag 600 kronor i böter. Det är orimligt och ett moment 22, säger den boende.

Det var i torsdags som Sydöstran skrev om att en boende på gatan under en längre tid framfört ett krav till tekniska avdelningen att skapa en större radie för av- och påstigning på gatan. Kommunen gav med sig och beslutade att reservera ett område på åtta meter. Detta i sin tur gjorde att antalet parkeringsplatser blev färre på gatan och väckte irritation oss andra boende över att huggsexan om parkeringsplatserna ökade ännu mer.

Den boende, som under många år själv som satt som politiker i trafiksäkerhetskommittén i kommunen, råkade ut för en olycka för trettio år sedan och skadade då sina båda ben.

För ett par år sedan skaffade han en handikappsbuss som kunde rymma hans elektriska rullstol. Men för att komma in och ut i bussen krävs att det är et utrymme på tre meter bakom bussen. På bussen står detta angivet, men få respekterar denna uppmaning.

– Jag hade helst sett att jag hade fått en parkeringsplats utanför min bostad där jag kan parkera eller en handikappsplats, säger den boende.

Hade det inte varit en enklare lösning att i stället inrätta en handikappsplats utanför hans boende?

– Det fungerar inte att en eller två personer har tillgång till en handikappsplats. Handikappsplatser används oftast utanför publika lokaler där flera har möjlighet att använda den, säger trafikingenjör Milos Jovanovic:

Men nu måste han ju leja någon som flyttar hans buss?

– Det är inte mitt problem. Om vi skulle ha en handikappsplats utanför hans bostad så skulle många andra också kräva handikappsplatser överallt i Sölvesborg. Det går inte.