Heléne Björklund blir Jens Åbergs efterträdare

Sölvesborg Artikeln publicerades

SÖLVESBORG · Kampen om vem som ska bli Jens Åbergs efterträdare är avgjord. Det blir 32-åriga Heléne Björklund som blir socialdemokratins ansikte utåt i Sölvesborg.
- En omtumlande och rörande att jag fått det stora förtroendet, var hennes kommentar när det stod klart att det blir hon som kommer att efterträda Jens Åberg.

Men valet var inte självklart. Det blev politisk strid mellan den 14 år äldre Per-Olof Larsen och stjärnskottet Heléne Björklund.
Först efter två omröstningar kunde tvekampen avgöras.
- Det var en besviken men ändå samlad Per-Olof Larsen som efter omröstningen gratulerade Heléne Björklund.
Länge har arbetarkommunens ordförande och vice kommunalrådet Per-Olof Larsen varit den givne efterträdaren till Jens Åberg. Nu blev det inte så utan istället röstade majoriteten i arbetarkommunen på förnyelse, föryngring och ett kvinnligt ledarskap.
Årsmötet blev ett av de längsta i modern historia. Först efter tre timmar och femtio minuter kunde det avslutas.
I den första omröstningen fick Heléne Björklund 22 röster, Per-Olof Larsen 20, Peter Jeppsson 5, och Roine Olsson 2 röster. Eftersom ingen fick majoritet gick det till en andra omgång där röstningen var sluten och två kandidater ställdes mot varandra. Utfallet blev denna gång 27 röster till Heléne Björklund och 23 till Per-Olof Larsen.
Förutsatt om socialdemokraterna vinner valet blir Heléne Björklund länets andra kvinna som i historien intar posten som kommunstyrelsens ordförande och länets fjärde kvinnliga kommunalråd.
Förnyelse var ett ledord när valberedningens ordförande Peter Wald på presskonferensen efter mötet redogjorde för hur man resonerat när man enhälligt valde att nominera Heléne Björklund. Det som talat till Heléne Björklunds fördel är hennes ålder gentemot den äldre Per-Olof Larsen.
Dessutom har det faktum att hon är kvinna förmodligen inte varit till hennes nackdel. Heléne Björklund hade på årsmötet sympatisörer spridda i stort sett alla läger, medan Per-Olof Larsen backades upp av LO-folket och främst Metall.
- Nu måste vi bygga ett lag och vi hoppas att Per-Olof Larsen ställer upp med sin erfarenhet och jag tror att tillsammans med Björklunds ungdom kan det här bli en mycket bra kombination. Vad vi nu gjort är att vi lagt den första pusselbiten i det nya laget, säger Peter Wald.
Socialdemokraterna i Sölvesborg står inför ett generationsskifte på rad olika poster. Både Bengt Johnsson och Åke Mattisson faller båda för åldersstrecket och har aviserat att de inte efter valet tänker fortsätta som ordförande i barn- och ungdomsnämnden och byggnadsnämnden.
Dessutom blir ordförandeposten i kultur- och fritidsnämnden ledig om socialdemokraterna vinner valet och Helene Björklund blir kommunalråd.
Politiskt beskrivs Heléne Björklund och Per-Olof Larsen ha samma ideologiska kompass.
Det som skiljer dem åt är framför allt att de tillhör olika generationer. Valet av Heléne Björklund som Jens Åbergs efterträdare öppnar nu dörren för en föryngringsprocess inom toppskiktet i Sölvesborgs arbetarkommun.
- Det här är en del av den demokratiska processen. Den ena gången vinner man och den andra gången förlorar man. Jag hoppas att jag har en roll i partiet även i framtiden. Om partiet vill att jag skall fortsätta så gör jag det, säger Per-Olof Larsen.