Hett värre när beslut togs om budget

SÖLVESBORG Artikeln publicerades
Anders Jönsson SoL-partiet valde att denna gång rösta på Alliansens förslag till budgetram.
Foto:Jörgen Klinthage
Anders Jönsson SoL-partiet valde att denna gång rösta på Alliansens förslag till budgetram.

Termometern steg mot närmare 26 grader efter att luftkonditionerningen lagt av i Furulundsskolans aula när politikerna under måndagskvällen samlades för att bland annat ta beslut om nästa års rambudget.

Liberalerna har tidigare valt att gå sin egen väg, men denna kväll valde man att rösta på det avsiktsförslag som Moderaterna formulerat. Ett förslag till rambudget som även Centern och senare även Kristdemokraterna ställde sig bakom.

En intressant positionsförflyttning under kommunfullmäktige gjorde även Anders Jönsson för SoL-partiet som denna gång valde att stödja det borgliga alternativet.

Partiet har tidigare stött flera av Sverigedemokraternas förslag under valåret. Efter ett möte mellan toppföreträdare i partiet i slutet av april i år valde SoL-partiet att lämna tillbaka två platser i kommunstyrelsen och omsorgsnämnden till SD.

Enligt SoL-partiets gruppledare Anders Jönsson var det för att hans parti ville markera sitt oberoende.

SoL-partiet har tidigare fått kritik av Socialdemokraterna att de spelat med i Sverigedemokraternas politik och då i april ville man inför valet nästa år markera att man utgör en självständig politisk kraft.

Skillnaden mellan Alliansens avsiktsförklaring gentemot de rödgröna är endast 300 000 kronor. Vilket motsvarar knappt 0,3 procent räknat på en budget som när närmare en miljard kronor.

Detta fick Louise Erixon (SD) att åter konstatera att Alliansen väljer att sätta sig i knät på de rödgröna och inte är intresserade att bedriva oppositionspolitik.

Jeppe Johnsson försvarade detta med att man inte ser någon anledning till konfrontation för dess egen skull.

Kommunalrådet Helene Björklund (S) var inte sen att visa att man är öppen för samarbete över blockgränserna.

– Vi sträcker ut hand om samarbete med Alliansen, men nu väljer vi att avslå ert förslag till rambudget, säger kommunalrådet Helene Björklund (S).

Moderaternas och Centerpartiets resultat är det samma som de rödgrönas på runt 10 miljoner kronor, medan Sverigedemokraternas har ett överskott på 18,6 miljoner.

Den stora skillnaden mellan Sverigedemokraternas och de rödgrönas budget är att SD vill ge utbildningsnämnden och fritidsnämnden vardera runt en halv miljon mindre, men däremot 6,5 miljoner mer till omsorgsnämnden.